Zuid-Soedan gaat zelf olie verwerken

Zuid-Soedan wil in de komende acht maanden een eigen olie-industrie ontwikkelen en brandstof gaan produceren voor de binnenlandse markt. Het land wil zo problemen met buurland Soedan omzeilen.

  • IPS/Charlton Doki Een olieopslagplaats in Bentiu, Unity Stat, Zuid-Soedan. IPS/Charlton Doki

Een van de prioriteiten van de overheid is het opzetten van infrastructuur om de olie waar Zuid-Soedan rijk aan is, zelf te verwerken. “Daarmee kunnen we een einde maken aan de tekorten aan benzine en diesel in ons land”, zegt de minister van Olie en Mijnbouw, Stephen Dhieu. Zuid-Soedanese olie gaat nu naar raffinaderijen in Soedan.

In januari legde Zuid-Soedan de productie stil na een ruzie met Soedan over de vergoeding voor het transport van olie, die wordt vervoerd via leidingen in Soedan. De landen kwamen na bemiddeling van de voormalige Zuid-Afrikaanse president Thabo Mbeki in september overeen de olieproductie te hervatten.

Pijpleiding naar Kenia

Op 20 november ging de bouw van een raffinaderij in Melut van start, een olieregio in de staat Opper-Nijl. Een tweede raffinaderij wordt gebouwd in Tharjath in de staat Unity (Eenheid). Dau zegt dat de olieraffinaderijen in juli 2013 operationeel moeten zijn. Dan wil de overheid beginnen met de productie van brandstof voor binnenlands gebruik.

Edmond Yakani van de plaatselijke ngo Community Empowerment for Progress Organisation, zegt dat Zuid-Soedan, dat door land omsloten wordt, ook een eigen pijpleiding naar de haven van Lamu in Kenia. “Ik verwacht niet dat de relatie tussen beide landen beter zal worden. Daarom moet Zuid-Soedan zelf een pijpleiding aanleggen.”

Minister van Financiën Kosti Manibe Ngai zei drie maanden geleden dat met de aanleg van een pijpleiding wordt begonnen in de zomer van 2013. De kosten van dat project worden geschat op 2,3 miljard euro. “De overheid moet ook reservoirs bouwen, zodat we ook brandstof hebben als er problemen zijn met Soedan”, zegt Yakani.

Chinezen

Soedan heeft met 4 miljard vaten de grootste olievoorraad van Oost-Afrika. Simon Chol Martin, algemeen directeur bij het ministerie voor Energie en Mijnbouw, zegt dat de overheid zich zorgen maakt over het lage aantal Zuid-Soedanezen dat bij oliebedrijven werkt.

Het Chinees-Maleisische consortium Dar Petroleum is momenteel het grootste oliebedrijf in Zuid-Soedan. De technische functies en hoge posities in de olie-industrie worden vrijwel volledig bezet door Chinezen en Maleisiërs. Voor de onafhankelijkheid zaten er Soedanezen op deze plaatsen, maar veel van hen verlieten het land na de onafhankelijkheid.

Paul Adong, ceo van het nationale oliebedrijf van Zuid-Soedan, Nile Petroleum Corporation (NilePet), zegt dat de overheid meer Zuid-Soedanese jongeren in de sector wil laten werken, zodat die op termijn de sector kunnen leiden. De regering is momenteel met het Noorse Petrad in gesprek over de opleiding van Zuid-Soedanezen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.