Zuid-Zuidexpo zoekt naar zelfgemaakte recepten tegen armoede

Meer dan veertig landen uit het Zuiden zitten sinds maandag samen in Genève om innovatieve oplossingen uit te wisselen op het vlak van ontwikkeling. Het is al de derde editie van de jaarlijkse Mondiale Zuid-Zuid Ontwikkelingsexpo.

De nadruk ligt op complexe uitdagingen als hardnekkige armoede, energie- en voedselschaarste, de klimaatverandering, onderwijs, gezondheidszorg en sociale bescherming voor kwetsbare bevolkingsgroepen. Discussies over theoretische concepten vinden enkel in de marge plaats; er worden vooral oplossingen uitgewisseld die in het veld getest en goed bevonden zijn. Het overkoepelende thema is dan ook ‘Oplossingen, Oplossingen, Oplossingen!’  

De Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) is dit jaar gastheer van de Expo. Meer dan twintig VN-agentschappen werken eraan mee. “Het Zuiden is een vat vol ideeën en daden die de grote problemen van vandaag helpen oplossen”, zei VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon bij de opening van de bijeenkomst, die nog tot 26 november duurt. “De uitdagingen zijn duidelijk, maar ze kunnen aangepakt worden. Samenwerking is daarvoor essentieel. Hoe meer ontwikkelingslanden lessen kunnen uitwisselen over wat werkt, hoe sneller we vooruit gaan.”

Michele Bachelet, directeur van het Vrouwenagentschap van de VN, zei dat ontwikkelingslanden niet van geïndustrialiseerde landen moeten afhangen om hun problemen op te lossen. “De oplossingen zijn waar de problemen zijn”, zegt ze. “Ook uit het Zuiden komen innovatieve oplossingen.”

“In de verschillende fora, panels en workshops kunnen we ervaringen, expertise en kennis uitwisselen en zo samenwerkingsvormen starten”, zegt Josephine Ojiambo, voorzitter van de Hoge Commissie voor Zuid-Zuid Samenwerking van de Algemene Vergadering van de VN.

Millenniumdoelstellingen

De Expo volgt kort op de Millenniumtop die eind september in New York plaatsvond. Hoewel grote delen van de wereld veel moeite hebben om de millenniumdoelen te halen, hebben sommige landen snel vooruitgang gemaakt. Verschillende sprekers op de Expo riepen die landen dan ook op om hun oplossingen te delen met anderen.

“Geen enkele regio in de wereld heeft het monopolie op wijsheid of adequate oplossingen”, zei ILO-directeur Juan Somavia bij de opening van de conferentie. Ook Celso Amorim, de Braziliaanse minister van Buitenlandse Betrekkingen, waarschuwde dat de grootste uitdaging voor Zuid-Zuidsamenwerking de “mentale barrières en vooroordelen” zijn.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.