Zuidelijk Afrika haalt deadline voor EPA-onderhandelingen niet

Hoewel de Europese Unie en de Zuid-Afrikaanse landen dicht bij een handelsakkoord staan, zal het er niet komen voor het einde van dit jaar. In afwachting werkt Zuid-Afrika volop aan zijn ambitieuze programma voor regionale integratie.

De Namibische minister van Handel, Hage Geingob, bevestigde dat de deadline van december 2010 voor een Economische Partnerschapsakkoord (EPA) met de EU, die de zuidelijk Afrikaanse landen zelf hadden vastgelegd begin dit jaar, niet zal worden gehaald. “Zelfs voor de EU is tijd niet meer het belangrijkste. Ze wil liever inversteren in een sterke relatie”, voegde zijn Zuid-Afrikaanse ambtgenoot Rob Davies eraan toe.

“Na recent contact met de EU zijn we er meer dan ooit van overtuigd dat de onenigheden zijn weggewerkt en dat we op het punt staan om een akkoord te sluiten dat rekening houdt met onze ontwikkeling en dat voor beide partijen kansen biedt”, verklaarde de Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma na een ontmoeting met zijn Namibische collega op 4 november in Windhoek.

Ondanks druk uit Brussel weigerde Namibië een tijdelijk handelsakkoord te tekenen, omdat het vreest dat de komst van concurrerende Europese bedrijven op zijn markt de economische groei fors zou doen krimpen. Hoewel Botswana, Lesotho en Swaziland wel een tijdelijke EPA goedkeurden, steunde Zuid-Afrika Namibië in zijn verzet. Beide landen willen zo een beter akkoord binnenhalen.

“Het oorspronkelijke EPA zou enorm veel schade aan de ontwikkeling van de regio berokkenen. Het is belangrijk om de finale versie niet te overladen door een resem nieuwe verplichtingen toe te voegen. We moeten vooruit met dit akkoord”, stelde Davies.

Inter-Afrikaanse handel

In afwachting hiervan werkt Zuid-Afrika voort aan de economische integratie van Afrikaanse landen, waarbij “de regionale economische gemeenschappen op natuurlijke wijze zullen samensmelten tot één enorme economische gemeenschap, conform aan het verdrag van Abuja uit 1991”, zoals Zuma het stelt.

Voor de derde maal dit jaar bezocht de Zuid-Afrikaanse president buurland Namibië, dat de Zuid-Afrikaanse Ontwikkelingsgemeenschap (SADC) voorzit en waar ook de Zuidelijk Afrikaanse Douanie-unie (SACU) haar hoofdzetel heeft. Deze bezoeken zijn bedoeld om het regionale integratieproces te versnellen. Zuid-Afrika wil SACU gebruiken als hoeksteen voor een vrijhandelszone die 26 landen en 578 miljoen inwoners omvat. De drie betrokken partijen zijn SADC, COMESA (Gezamenlijke Markt voor Oostelijk en Zuidelijk Afrika) en CAE (Oost-Afrikaanse Gemeenschap). “Dit economische project biedt echte perspectieven voor de groei van de inter-Afrikaanse handel”, aldus Zuma.

“Afrika wordt het volgende economische succesverhaal. Elk apart kunnen de Afrikaanse landen niet concurreren op de wereldmarkt, maar in groep wel. Daarom moeten we werk maken van regionale integratie”, voegde Davies eraan toe.

In het rapport “Lions on the move” uit juni 2010, opgesteld door het McKinsey Global Institute, staat dat het bruto binnenlands product voor heel Afrika 1,6 miljard dollar bedraagt. Daarmee staat het continent op dezelfde hoogte als Brazilië en Rusland. De toegenomen macro-economische stabiliteit, politieke hervormingen, stijging van de grondstofprijzen en de opkomst van een middenklasse duidt er volgens de auteurs van de studie op dat de economische dynamiek duurzaam is.

Spoorlijn

Nog tijdens de bilaterale ontmoeting liet Zuid-Afrika weten dat het deel wil uitmaken van de spoorlijn trans-Kalahari, die het bekken van Mmamabula in Botswana en dat van Waterberg in Zuid-Afrika zal verbinden met de haven in Walvisbaai. Namibië en Zuid-Afrika hebben ook hun samenwerking versterkt op het vlak van onder andere industriële normen, luchtvaartdiensten en hernieuwbare energie.

Tot slot gaan beide landen samenwerken om hun ertsen te valoriseren. Davies sprak over titanium: “Een ton titaandioxide die wordt ontgonnen in Zuid-Afrika brengt misschien 2000 dollar op. Maar als we daar een titaniumlegering van kunnen maken, wordt een ton plotseling meer dan 100.000 dollar waard.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.