#GeenFilter, bekentenissen van Generatie Y

De Nederlandse historica, auteur en zeepjesverkoper Anjuly de Geus onderneemt in haar boek #GeenFilter een ambitieuze poging om een inzichtelijk beeld te schetsen van Generatie Y - jongeren geboren vanaf 1980. Met haar boek trekt ze ten strijde tegen de harde kritiek die op deze generatie komt, maar slaagt daar helaas niet helemaal in.

Het aantal keren dat het woord ‘ik’ gebruikt wordt in dit boek is niet te tellen. Verwacht dus een persoonlijk en emotioneel relaas van het de Geus’ leven als opgroeiende twintiger, waarin weinig plaats gelaten is voor een bredere maatschappelijke duiding van die ervaringen.

Aan de hand van dit persoonlijke verhaal schetst de Geus een beeld van de uitdagingen waarmee twintigers tegenwoordig kampen. Om toch ook andere stemmen aan het woord te laten, voegt de Geus aan het eind van elk hoofdstuk enkele getuigenissen van andere twintigers in.

Helaas heeft de Geus enkel aandacht voor één bepaalde laag van de samenleving.

Aan de hand van dertien hoofdstukken - het ene al wat relevanter dan het andere - definieert de auteur enkele typische kenmerken aan zichzelf en haar generatiegenoten.

Keuzestress, alleswillers, het uniek willen zijn en de invloed van sociale media zijn enkele van de meest herkenbare eigenschappen.

Chris Devers (CC BY-NC-ND.0)

#GeenFilter is een vlot leesbaar boek dat andere Generatie Y-genoten confronteert met zichzelf en meer inzicht kan bieden in bepaalde denkpatronen.

Helaas heeft de Geus enkel aandacht voor één bepaalde laag van de samenleving, namelijk de hoogopgeleiden, en rept ze met geen woord over laagopgeleide twintigers, laat staan over migrantenjongeren.

Bovendien lijkt door haar ik-gerichtheid in het boek - een deel van - de kritiek op de Generatie Y terecht.

#GeenFilter is een vlot leesbaar boek dat andere Generatie Y-genoten confronteert met zichzelf en meer inzicht kan bieden in bepaalde denkpatronen.

Oudere generaties kunnen zich dankzij dit boek vermoedelijk beter inleven in de gevoelswereld van een twintiger. Verklaringen voor de typische gedragingen van de Generatie Y of bredere verbanden met de maatschappelijke context blijven echter uit.

#GeenFilter – Bekentenissen van Generatie Y door Anjuly de Geus, Uitgeverij Scriptum. 163 pagina’s. ISBN 9789055942893.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3098   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift