Klimtol, een roman over leven en verleden

​Klimtol, de nieuwste roman van Etienne Van Heerden (In de plaats van de liefde), brengt een ode aan het leven. Aan de hand van flashbacks naar het Zuid-Afrika in de jaren zestig en gebeurtenissen in het heden wordt de onvoorspelbaarheid van de levensloop van elke mens in de verf gezet. De twee moorden die kort na elkaar in het kleine Zuid-Afrikaanse kustdorpje Paternoster plaatsvinden, stemmen hoofdpersonage Ludo Loeloeraai, de bekende jojospeler, dan ook tot nadenken.

Van Heerden hanteert het jojospel als rode draad voor het boek: niet alleen is het hoofdpersonage Ludo Loeloeraai een bekende jojospeler op pensioen, bovendien is het spel een metafoor voor het omgaan met het leven. Net zoals de jojospeler, vuurt het leven trucs op mensen af, die elk volgens een eigen manier moet leren controleren.

Rafael Matsunaga (CC BY.0)

 

Aan de hand van gedetailleerde beschrijvingen trekt Van Heerden parallellen tussen de gevoelens van zijn hoofdpersonages en de Zuid-Afrikaanse landschappen en weerelementen.

Zo moet Ludo leren omgaan met een gebeurtenis uit het verleden waarover hij zich schuldig voelt en waardoor hij maar geen vrede met zichzelf kan vinden. Aan de hand van gedetailleerde beschrijvingen trekt Van Heerden parallellen tussen de gevoelens van zijn hoofdpersonages en de Zuid-Afrikaanse landschappen en weerelementen. Beschrijvingen die het leestempo uiteraard vertragen, maar tegelijk de lezer op het verkeerde been zetten: het paradijselijke uitzicht laat wegdromen naar het mooie strand van Paternoster, terwijl dit strand net de (prachtige) leefwereld is van de met zichzelf worstelende personages.

Klimtol is een verhaal doorspekt van nostalgie, verloren en teruggevonden liefde, van zoektochten en van unieke, voor de lezer herkenbare verhalen. Het boek lijkt in de eerste plaats op een detectiveroman, maar na enkele pagina’s wordt al snel duidelijk dat de moorden slechts het begin zijn van een veel ruimer en diepgaander verhaal.

Klimtol door Etienne Van Heerden is in Nederlandse vertaling uitgegeven door Uitgeverij Podium. 400 blzn. ISBN 978 90 5759 693 3

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2828   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2828  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search For Common GroundSearch For Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.