Sabbatjaren in de file

Autopendelaars verspillen in Antwerpen en Brussel respectievelijk 71 en 70 uur per jaar in de file. Dat staat in het rapport ‘Urban Europe’ van Eurostat dat zopas is verschenen. 

  • © Ruth Govaerts © Ruth Govaerts

Met de files is het blijkbaar zoals met roken. Van één file-tje ga je nog niet dood. Maar zou het besef dat je het equivalent van een zalig lang weekend, de volledige drie dagen en nachten, in de file spendeert, daar verandering in brengen? Nauwelijks.

Veel pendelaars hebben geen volwaardig alternatief. Da’s nu eenmaal het resultaat van een gefragmenteerde stedelijke ontwikkeling die we meeslepen uit het verleden. Een fragmentatie die nog blijft toenemen.

Wij zijn samen onderweg… zittend, wachtend, op een verhoogje van gelakt, diesel-spuugend metaal, boordcomputers en rubberen banden. Kijk ons eens, hoe gesofisticeerd.

Wij zijn samen onderweg… zittend, wachtend, op een verhoogje van gelakt, diesel-spuugend metaal, boordcomputers en rubberen banden.

Als het klopt dat er van de ongeveer 380.000 pendelaars die Brussel aandoen ongeveer 60% de auto nemen en al die mensen 70 uren in de file staan per jaar, dan verspillen ze samen jaarlijks 665.000 dagen in de file. 665.000 mensdagen puffen, blazen en opgekropte frustratie. Doen diezelfde mensen dat 20 jaar lang… rekenen maar. Geen lang weekend maar hele sabbatjaren in de file.

Voor mensen die graag vloeken op hoe hun zuurverdiende belastingsgeld wordt opgebruikt, die jaarlijkse 665.000 mensdagen horen ook in die tabellen op te duiken. Denk: bedrijfswagens. En hoe die voordelig worden gemaakt voor werkgevers om werknemers een loonbonus te geven.

In Brussel komt daar nog een probleempje bij. In de hoofdstad kampen de bewoners met een verhoogd onveiligheidsgevoel. Onze hoofdstad moet in die meting Napoli en Palermo naast zich dulden, aldus Eurostat. Ik vraag maar. Zou er een verband bestaan tussen autodrukte en het onveiligheidsgevoel?

Ik zie in mijn hoofd alle Brusselse fietsers tegelijk ja knikken.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.