De rol van premier Abiy Ahmed

Ethiopië van hongerdictatuur naar rechtvaardig bestuur?

© Jim Baeten

 

“Bruggen bouwen, muren afbreken” is het constante refrein in de toespraken van Dr. Abiy Ahmed, de nieuwe eerste minister van Ethiopië. Hij spoort de mensen aan om elkaar te ontmoeten als landgenoten in plaats van als rivalen, over alle religieuze en etnische breuklijnen heen. 

Abiy Ahmed is als het ware de verpersoonlijking van de lappendeken die Ethiopië is. Zijn vader was moslim en Oromo, de etnische groep die meer dan een derde van de Ethiopische bevolking uitmaakt, maar decennialang gemarginaliseerd werd. Zijn moeder was Amhara en orthodox christen. Bij haar huwelijk bekeerde ze zich tot de islam. Dr. Abiy zelf werd protestant en spreekt over “de idealen van liefde, vergeving en verzoening”.

Kan hij Ethiopië op weg zetten naar interne vrede en meer rechtvaardigheid? Betekent zijn aantreden een keerpunt voor de eenheid van het land en leidt het tot een nieuw ontwikkelingsparadigma? Of blijft de etnische verdeeldheid en de politieke macht van de oude elites nog altijd te groot?

Download hier de volledige MO*paper.

Over de auteur

Sandra Galbusera is recentelijk afgestudeerd als antropologe (CADES, KUL). Voor haar masterthesis Waiting for Marriage verrichtte zij etnografisch veldwerk in een Amhaars dorp in het noordwesten van Ethiopië. Ze werkt momenteel als Senior Adviser Strategy bij Plan International Belgium en was eerder ook werkzaam voor Rikolto in Centraal-Amerika en diverse andere ngo’s in België. Gelijke kansen, feminisme en mondiale rechtvaardigheid liggen haar nauw aan het hart.

Over de MO*papers

MO*papers is een serie analyses die uitgegeven wordt door Wereldmediahuis vzw. Elke paper brengt fundamentele informatie over een tendens die de globaliserende wereld bepaalt. MO*papers worden toegankelijk en diepgaand uitgewerkt. Ze zijn gratis downloadbaar op www.mo.be. Bij het verschijnen van een nieuwe paper wordt een korte aankondiging gestuurd naar iedereen die zijn of haar e-mailadres bezorgt aan mopaper@mo.be (onderwerp: alert)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.