Saoedi-Arabië: revolutie van bovenaf

Sgt. Amber I., Smith CC BY 2.0.

 

De omvang en diepgang van de spectaculaire acties die de ambitieuze 32-jarige Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman (verder ook MbS) de laatste weken heeft ondernomen, worden ondanks de stortvloed aan nieuws, opinies en analyses, nauwelijks begrepen en besproken. 

Het is misleidend om de detentie van tientallen prinsen, (ex-)ministers, legerofficieren en zakenlui in het Ritz-Carlton hotel voor te stellen als een simpele anti-corruptiecampagne. MbS presenteren als een economisch hervormer, is maar het halve verhaal. En zijn mededeling dat hij een ‘gematigde islam’ wil invoeren, interpreteren als een puur moderniserende inhaalbeweging, verbergt ook al meer dan het verklaart.

Om de echte impact te begrijpen van de machtsovername die in Riyadh aan de gang is, moet je weten op welke manier het Saoedische regime de macht in handen houdt. Het bewind van de al-Saoed, de clan van de Saoeds, wordt doorgaans niet omschreven als een dictatuur, en technisch gesproken is (was) het dat ook niet. De beslissingsmacht berust in feite op een consensus binnen een elite en die consensus wordt bereikt door middel van een structuur die berust op drie pijlers: een tribale, een religieuze en een economische pijler.

Lees er meer over in deze MO*paper.

Over de auteur

Bart Peeters is een arabist en vertaler die verschillende jaren doorbracht in het Midden-Oosten. Hij schreef eerder het hoofdstuk over de Syrische oorlog in ‘Het Midden-Oosten – The times they are a-changin’ (Sami Zemni (red.), EPO 2013) en publiceerde “De staat voorbij” (Critica 2017) over Rojava.

Over de MO*papers

MO*papers is een serie analyses die uitgegeven wordt door Wereldmediahuis vzw. Elke paper brengt fundamentele informatie over een tendens die de globaliserende wereld bepaalt. MO*papers worden toegankelijk en diepgaand uitgewerkt.

MO*papers worden niet in gedrukte vorm verspreid. Ze zijn gratis downloadbaar op www.MO.be/papers. Bij het verschijnen van een nieuwe paper wordt een korte aankondiging gestuurd naar iedereen die zich registreert op www.MO.be/papers.

Ik ben proMO*

Nu je hier toch bent

Om de journalistiek van MO* toekomst te geven, is de steun van elke lezer meer dan ooit nodig. Vind je dat in deze tijden van populisme en nepnieuws een medium als MO* absoluut nodig is om de waarheid boven te spitten? Word proMO*.

Wil je bijdragen tot de mondiale (onderzoeks)journalistiek in het Nederlandstalig taalgebied? Dat kan, als proMO*.

Wil je er mee voor zorgen dat de journalistiek van MO* mogelijk blijft en, ondanks de besparingspolitiek, verder uitgebouwd wordt? Dat doe je, als proMO*.

Je bent proMO* voor € 4/maand of € 50/jaar.

Word proMO* of Doe een gift