Saoedi-Arabië: revolutie van bovenaf

Sgt. Amber I., Smith CC BY 2.0.

 

De omvang en diepgang van de spectaculaire acties die de ambitieuze 32-jarige Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman (verder ook MbS) de laatste weken heeft ondernomen, worden ondanks de stortvloed aan nieuws, opinies en analyses, nauwelijks begrepen en besproken. 

Het is misleidend om de detentie van tientallen prinsen, (ex-)ministers, legerofficieren en zakenlui in het Ritz-Carlton hotel voor te stellen als een simpele anti-corruptiecampagne. MbS presenteren als een economisch hervormer, is maar het halve verhaal. En zijn mededeling dat hij een ‘gematigde islam’ wil invoeren, interpreteren als een puur moderniserende inhaalbeweging, verbergt ook al meer dan het verklaart.

Om de echte impact te begrijpen van de machtsovername die in Riyadh aan de gang is, moet je weten op welke manier het Saoedische regime de macht in handen houdt. Het bewind van de al-Saoed, de clan van de Saoeds, wordt doorgaans niet omschreven als een dictatuur, en technisch gesproken is (was) het dat ook niet. De beslissingsmacht berust in feite op een consensus binnen een elite en die consensus wordt bereikt door middel van een structuur die berust op drie pijlers: een tribale, een religieuze en een economische pijler.

Lees er meer over in deze MO*paper.

Over de auteur

Bart Peeters is een arabist en vertaler die verschillende jaren doorbracht in het Midden-Oosten. Hij schreef eerder het hoofdstuk over de Syrische oorlog in ‘Het Midden-Oosten – The times they are a-changin’ (Sami Zemni (red.), EPO 2013) en publiceerde “De staat voorbij” (Critica 2017) over Rojava.

Over de MO*papers

MO*papers is een serie analyses die uitgegeven wordt door Wereldmediahuis vzw. Elke paper brengt fundamentele informatie over een tendens die de globaliserende wereld bepaalt. MO*papers worden toegankelijk en diepgaand uitgewerkt.

MO*papers worden niet in gedrukte vorm verspreid. Ze zijn gratis downloadbaar op www.MO.be/papers. Bij het verschijnen van een nieuwe paper wordt een korte aankondiging gestuurd naar iedereen die zich registreert op www.MO.be/papers.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2785   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2785  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.