Er is veel vooruitgang gemaakt maar die is niet duurzaam

Van simpele Millenniumdoelen naar warrige Duurzame Ontwikkelingsdoelen

UN Photo / Cia Pak (CC-BY-NC-ND-2.0)

 

De Duurzame OntwikkelingsdoelenSustainable Development Goals of SDG’s – vormen de basis van een veelomvattende agenda voor mondiale ontwikkeling voor de periode 2015-2030. In deze paper onderzoeken we niet of de SDG’s een beter kader vormen dan hun voorgangers, de Millenniumdoelen of MDG’s, maar wel of ze geschikt zijn voor hun doel.

We bekijken eerst de resultaten van de Millenniumdoelen om de grote uitdagingen van onze tijd te bepalen. Omdat planetaire uitdagingen voor de hele wereld gelden, moeten de Duurzame Ontwikkelingsdoelen een agenda voor één wereld omvatten. Daaruit volgen twee belangrijke stappen om hun veranderingspotentieel te realiseren.

Download hier deze MO*paper.

Over de auteur

Jan Vandemoortele werkte 30 jaar bij diverse organisaties van de Verenigde Naties, onder andere bij het kinderfonds Unicef, zowel op de hoofdzetel als in ontwikkelingslanden. In 2001 was hij medeontwerper van de Millenniumdoelen. Zijn laatste functie was VN-ambassadeur in Pakistan 2005-2008. Hij is doctor in de ontwikkelingseconomie, publiceert regelmatig en spreekt vaak op internationale conferenties en aan universiteiten. De tekst van deze paper verscheen in Development Studies Research – An Open Access Journal, 2018, volume 5, nummer 1. (Vertaling: Emiel Vervliet).

Over de MO*papers

MO*papers is een serie analyses die uitgegeven wordt door Wereldmediahuis vzw. Elke paper brengt fundamentele informatie over een tendens die de globaliserende wereld bepaalt. MO*papers worden toegankelijk en diepgaand uitgewerkt. Ze zijn gratis downloadbaar op www.mo.be. Bij het verschijnen van een nieuwe paper wordt een korte aankondiging gestuurd naar iedereen die zijn of haar e-mailadres bezorgt aan mopaper@mo.be (onderwerp: alert)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2785   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

  • Doctor in de ontwikkelingseconomie en mede-grondlegger MDG’s.

    Jan Vandemoortele werkte 30 jaar bij diverse organisaties van de Verenigde Naties, onder andere bij het kinderfonds (Unicef), zowel op de hoofdzetel als in ontwikkelingslanden.

Met de steun van

 2785  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.