Jaarlijkse rangschikking van ngo #BreakFreeFromPlastic

Coca-Cola volgt zichzelf op als afvalkampioen

Vietnam Photographer / Pexels

De Coca-Cola Company is opnieuw het meest gevonden merk op plasticvervuiling overal ter wereld. Dat blijkt uit de analyse van meer dan een half miljoen stukken zwerfplastic in 41 landen.

Jaarlijks maakt de ngo #BreakFreeFromPlastic (BFFP) een rangschikking van de merken die het vaakst worden aangetroffen op plastic afval dat wereldwijd wordt verzameld. Vorig jaar gebeurde dat in 41 landen door bijna 9000 vrijwilligers.

Samen ruimden ze 537.719 stukken plastic op die stuk voor stuk geanalyseerd werden. Plastic flesjes werden het vaakst gevonden - meer dan 100.000 stuks - voedselverpakkingen en drinkbekers vervolledigen de top drie.

Coca-Cola

De analyse van al dat afval levert een lijst van bijna 7000 merken op, die aan 3810 moederbedrijven toebehoren. De grootste vervuiler bleek opnieuw - voor het zesde jaar op rij al - de Coca-Cola Company.

De vrijwilligers verzamelden 33.820 stuks plastic van de verschillende merken van het bedrijf - het hoogste aantal sinds de start van het project zes jaar geleden. Het gaat vooral om flesjes (17.703 stuks), en het meest gevonden merk is Coca-Cola zelf.

Voor het eerst wordt Coca-Cola in absolute cijfers wel voorbijgestoken door PepsiCo: 34.780 stuks afval. Maar omdat de vervuiling in “maar” dertig landen werd aangetroffen, blijft de Coca-Cola Company met veertig landen op de eerste plaats staan. Pepsico belandt op de vierde plaats in de rangschikking.

Nestlé is tweede met 9931 stuks in 33 landen, de derde plaats is voor Unilever met 4485 stuks in 31 landen. Andere bedrijven in de top tien zijn Mondelēz International, Mars, Procter & Gamble, Danone, Altria en British American Tobacco.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.