Open Doek 2011: Grande Hotel

GRANDE HOTEL TRAILER.mov

Berta voelt zich na 33 jaar nog steeds niet thuis in Portugal. Haar mijmeringen nemen ons mee naar haar echte ‘thuis’: de stad Beira aan de kust van Mozambique. Hier staat het Grande Hotel, het symbool van de getroebleerde geschiedenis van Mozambique. Dit pronkstuk van het koloniaal regime, gebouwd in 1955, was met zijn 12.000 vierkante meter, een Olympisch zwembad en luxe restaurant een echt vijfsterrenhotel. Meer dan 3500 Mozambikanen hebben er tijdens en na de burgeroorlog hun toevlucht gezocht tussen de brede gangen en imposante trappenhuizen. Alles wat van waarde was in het gebouw, is gesloopt en verkocht. Alleen het betonnen karkas staat nog overeind. Kleine bedrijfjes bloeien er op, maar er is ook geweld en gevaar. Met de hulp van een paar bewoners zien we hoe de huidige bewoners met veel vernuft iets van hun onderkomen weten te maken, en dat van de oorspronkelijke grandeur helemaal niets meer over is.

Lotte Stoops is er in gelukt om een genuanceerd beeld te brengen, waarin ze niet veroordeeld, maar met veel respect mensen toont of laat vertellen. Het resultaat is een fascinerend en visueel indrukwekkend relaas, tevens het eigenzinnige debuut van deze Turnhoutse cineaste.

Deze film wordt vertoond op het Open Doek festival op zaterdag 7 mei om 20 uur (cinema Utopolis in Turnhout). Aansluitend gaat MO*journaliste Olivia Rutazibwa in gesprek met regisseur Lotte Stoops.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3306   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift