Red Afrika! Maar niet met stereotypes

Let’s save Africa! — Gone wrong

Honger en armoede zijn erg en er moet tegen gevochten worden. Maar engagement moet gebouwd worden op kennis, niet op cliché’s en stereotypes. Dat is de boodschap van dit ironisch filmpje waarin we Michael leren kennen, een jonge acteur die het zielige Afrikaanse kindje speelt in talloze wervingscampagnes van westerse hulporganisaties.

Michael bestaat uiteraard niet echt. Maar iedereen kent wel de filmpjes waarin celebrities met beelden van hongerige en hulpeloze Afrikaanse kinderen het westerse publiek oproepen om geld te storten. Dergelijke campagnes suggereren dat we het leven van een Afrikaantje kunnen redden met een paar cent per dag. Zo gaan de campagnes voorbij aan de complexiteit van armoede en aan dieperliggende oorzaken van de Afrikaanse problemen, zoals bijvoorbeeld beleidsbeslissingen van ontwikkelde landen die een negatieve impact hebben op landen in het Zuiden.

De Noorse organisatie die dit filmpje maakte, de Norwegian Students’ and Academics’ International Assistance Fund (SAIH), is met dit filmpje niet aan zijn proefstuk toe. Eerder stak het ook al de fictieve campagne Radi-Aid: Africa for Norway in elkaar, waarbij Afrikanen werden opgeroepen om oude radiators in te zamelen voor de kou lijdende Noren.

SAIH reikt ook twee awards uit: de Roestige Radiator, voor de meest clichématige en oversimplificerende campagne, en de Gouden Radiator, voor de meest creatieve wervingscampagne. Stemmen kan nog tot 10 december.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Wil je dat MO* dit soort verhalen blijft brengen?
Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 2630   proMO*’s steunen ons vandaag al.

Word proMO* of Doe een gift