Red Afrika! Maar niet met stereotypes

Let’s save Africa! — Gone wrong

Honger en armoede zijn erg en er moet tegen gevochten worden. Maar engagement moet gebouwd worden op kennis, niet op cliché’s en stereotypes. Dat is de boodschap van dit ironisch filmpje waarin we Michael leren kennen, een jonge acteur die het zielige Afrikaanse kindje speelt in talloze wervingscampagnes van westerse hulporganisaties.

Michael bestaat uiteraard niet echt. Maar iedereen kent wel de filmpjes waarin celebrities met beelden van hongerige en hulpeloze Afrikaanse kinderen het westerse publiek oproepen om geld te storten. Dergelijke campagnes suggereren dat we het leven van een Afrikaantje kunnen redden met een paar cent per dag. Zo gaan de campagnes voorbij aan de complexiteit van armoede en aan dieperliggende oorzaken van de Afrikaanse problemen, zoals bijvoorbeeld beleidsbeslissingen van ontwikkelde landen die een negatieve impact hebben op landen in het Zuiden.

De Noorse organisatie die dit filmpje maakte, de Norwegian Students’ and Academics’ International Assistance Fund (SAIH), is met dit filmpje niet aan zijn proefstuk toe. Eerder stak het ook al de fictieve campagne Radi-Aid: Africa for Norway in elkaar, waarbij Afrikanen werden opgeroepen om oude radiators in te zamelen voor de kou lijdende Noren.

SAIH reikt ook twee awards uit: de Roestige Radiator, voor de meest clichématige en oversimplificerende campagne, en de Gouden Radiator, voor de meest creatieve wervingscampagne. Stemmen kan nog tot 10 december.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.