Activisten onder vuur in China

Nieuwe rijkdom komt niet automatisch met een nieuw verworven recht op de vrijheid van meningsuiting. China is daar een goed voorbeeld van. 

  • CC BY 2.0 StudioTempura Nog minstens twintig Chinese activisten zitten in voorarrest CC BY 2.0 StudioTempura

Een aantal jaren geleden leefde het overgrote deel van de Chinese bevolking nog in armoede. Maar het tij lijkt te keren. Shanghai is de stad waar de meeste miljonairs ter wereld verblijven. Op straat zijn steeds meer vrouwen te zien met dure handtassen van Louis Vuitton of Michael Kors. Boeren en vissers krijgen geld om hun land op te geven en hebben daar gemengde gevoelens over, maar het feit dat er met dat geld elke dag eten op tafel komt, geeft vaak de doorslag.

Buitenland

Steeds meer Chinezen weten ook hun weg naar het buitenland te vinden. Daar worden ze geconfronteerd met social media zoals YouTube en Snapchat die gewoon gebruikt mogen worden, maar ook met vrijheid van meningsuiting. Iets dat in China nog altijd niet aan de orde is.

En dat laat de overheid weten. Vorig jaar zijn er zo’n 300 mensenrechten activisten en advocaten die zich met politiek gevoelige zaken bezighouden, opgepakt. Op dit moment zijn er verschillende rechtszaken aan de gang tegen deze activisten en advocaten. Afgelopen dinsdag nog werd een activist tot drie jaar cel veroordeeld. Vandaag kreeg een andere activist zeven jaar celstraf opgelegd.

Wang Yu

Er was afgelopen maandag ook goed nieuws. Advocate Wang Yu werd op borgtocht vrijgelaten. Ze moest echter wel publiekelijk afstand nemen van haar mensenrechtenwerk en haar kritiek op het Chinese rechtssysteem. Er wordt gezegd dat Wang Yu dat deed om haar zoon terug te kunnen zien. Haar man werd namelijk tegelijkertijd met haar opgepakt en zit nog in voorarrest wegens activisme. Wang Yu zei in een filmpje dat zij prima was behandeld en dat aan al haar rechten was voldaan. Ook zei ze dat ze afstand nam van de internationale prijs die ze tijdens haar gevangenschap kreeg toegewezen voor haar mensenrechtenwerk. In het filmpje zei ze dat ze niets met de prijs te maken wilde hebben.

Of het filmpje oprecht is, is nog maar de vraag. Ook is Wang Yu nog niet in het openbaar gezien, dus boze tongen beweren dat ze helemaal niet vrij is gelaten. Er zitten nog twintig andere activisten in voorarrest. Hun families en mensen die hun steunen noemen de nog komende rechtszaken belachelijk en gemeen en hopen op internationale aandacht. 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

  • Auteur in Maleisië

    Lena is freelance auteur en woont sinds maart 2014 in Azië. Momenteel verblijft zij in Shanghai, China.

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.