Artistieke beweging dwingt minister van cultuur in Buenos Aires tot ontslag

In Januari 2016 trok de minister van cultuur van Buenos Aires, Dario Lopérfido, onder meer het aantal ‘Desaperecidos’ tijdens de militaire dictatuur in twijfel. Deze zwarte bladzijde in de geschiedenis ligt gevoelig bij de doorsnee Argentijn. Op 7 juli nam Lopérfido, na aanhoudend protest, uiteindelijk ontslag. 

  • (c) Lavaca  Actie tegen de minister van cultuur van Buenos Aires (c) Lavaca
  • © change.org Ex-minister van Cultuur van Buenos Aires © change.org

De nu ex-minister van cultuur van Buenos Aires deed een aantal controversiële uitspraken over de dictatuur in Argentinië. Zo stelde hij dat het aantal verdwijneningen onder de dictatuur waarschijnlijk onder de 30.000 lag, een vaak geciteerd cijfer. Los van het cijfer, geen al te snuggere uitspraak.

Eén en andere heeft te maken met de politieke context in Argentinië. Zo is het thema van de mensenrechten er erg politiek geladen. Je kan het als een soort codewoord beschouwen voor alle mistoestanden en verdwijningen die plaatsvonden onder de dictatuur.

Politieke spelletjes

Vandaar ook dat de vorige presidente Cristina Fernández de Kirchner geen kans onbenut liet om het over de mensenrechten te hebben. Huidig president Macri daarentegen laat het thema eerder links liggen. Elke uitspraak van een publieke figuur over wat er zich afspeelde onder de dictatuur kan potentieel vurige reacties uitlokken van voor- en tegenstanders.

 Het valt niet uit te sluiten dat Lopérfido zijn uitspraak opzettelijk deed om Kirchneristas te schofferen.

Daarom valt niet uit te sluiten dat Lopérfido zijn uitspraak opzettelijk deed om Kirchneristas te schofferen. Zo deed hij al uitspraken over cultuurproducties die onder Cristina de Kirchner zouden zijn geproduceerd maar nooit werden uitgezonden. Waar was dan al dat geld naartoe gegaan, stelde hij onder meer de vraag. Waarop ‘s lands machtige acteursorganisatie prompt tegen hem campagne begon te voeren. 

Het protest, dat zich omdoopte tot de Fuerza Artística de Choque Comunicativo (FACC), werd zodanig opgevoerd dat Lopérfido, tevens artistiek directeur van het befaamde Teatro Colon in Buenos Aires, zich nog maar moeilijk in publiek kon vertonen op culturele evenementen… En steevast protestacties te verduren kreeg aan de deuren van zijn Teatro Colon. De artiesten en hun medestanders dwongen de minister tot ontslag, al blijft Lopérfido vooralsnog aan als artistiek directeur. 

Het aftreden is een eerste overwinning van de tegenstanders van de president die Lopérfido aanstelde als artistiek directeur én als minister. Wordt ongetwijfeld vervolgd. 

 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.