De Braziliaanse politieke ‘Telenovela’

Begin december begon Eduardo Cunha (PSDB) een impeachmentprocedure tegen Dilma Rousseff (PT). Ligt dit aan een gebrek aan charisma van Dilma?

 

Het land is nog niet klaar om om te gaan met de problemen van deze eeuw. Brazilië is een land dat ‘Good Governance’ nodig heeft, ook onder Dilma. Toch botsen persoonlijke ambities van politici voordurend. Dat kan zeer letterlijk genomen worden zoals in de politieke ‘telenovela’ die we nu allen aanschouwen.

Dilma komt niet uit de schaduw van Lula

© ribs

Dilma werd publiekelijk emotioneel nadat de procedure was gestart, maar kreeg geen medelijden van de bevolking. Haar populariteit staat op 5% en die van Lula op 10%, terwijl enkele jaren terug 70% van de Brazilianen Lula nog de beste president ooit vonden.

Dilma is niet charismatisch, ze is technocratisch, omdat ze in bestuursfuncties zat voor haar verkiezingen. Ze heeft niet de capaciteiten om een emotioneel‘Telenovela’ discours te voeren.

Terwijl Lula een charismatisch figuur was en is, heeft zijn imago nu een stevige deuk gekregen, omdat de PT in haar origine iets aan de corruptie wou doen in Brazilië en ze nu zelf ook corrupt blijkt te zijn.

Vandaar dat de emotionaliteit van Dilma niet begrepen werd, omdat ze als leerling wordt gezien van Lula (Dilma is door Lula aangesteld) en het bedrijf van Lula’s zoon (Oddebrecht) van corruptie is beschuldigd en sommige partijleden zelfs in de gevangenis zitten.

‘Good governance’ en ethische superioriteit

Het grootste corruptieschandaal in de laatste jaren was dat van Petrobras. Dilma die verantwoordelijk was voor Petrobras tijdens het beleid van Lula is niet beschuldigd van corruptie door de onderzoekers van het zogenaamde ‘Lava-Jato’ (onderzoekscommissie naar omkoping).

Cunha staat onder verdenking van corruptie

Cunha staat  onder verdenking van het verduisteren van geld van Petrobras naar Zwitserland. Ondertussen is het al bewijzen dat hij daar rekeningen heeft waar ongeveer 5 miljoen euro op staat. Hij wordt ervan verdacht Kamerleden onder druk gezet te hebben om zijn beslissingen te aanvaarden in de Kamer.

Hij heeft ook al vier stemmingen om tegen hem een Impeachmentprcedure te starten overleefd. Cunha is ook voorzitter van de Ethische Commissie van de Kamer, die zich uitspreekt over de impeachmentprocedure, dus dat is eigenlijk al een belangrijk punt gebruikt om zijn geloofwaardigheid te ontkrachten.

De impeachmentprocedure is dus duidelijk een manier om de aandacht af te leiden van de corruptieonderzoeken die tegen hem gestart zijn. Terwijl Dilma niet aan beleid kan doen omdat mensen zoals Cunha haar voortdurend proberen voor te zijn.

Dilma krijgt ook de schuld voor de economische malaise in Brazilië. Het klopt dat zij een Keynesiaanse beleid voert met de Bolsa de Familia (een beurs voor extreem-armen), openbare werken, et cetera. En net daarvoor is geld nodig, geld dat wordt geleend in de VS. In juli verhoogde de VS opnieuw de rente en hierdoor ontstond de economische malaise die nu in Brazilië heerst.

Willemjan is fotograaf en blogger, bekijk zijn werk op www.willemjanvandenplasphotography.com.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2785   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2785  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.