Onze media steunen het internationale terrorisme

Terroristen zaaien dood en verderf, de media zaaien angst

Meer dan 60 doden door aanslagen in Mpeketoni in Kenia. Een ramp, ik wil dat niet bagatelliseren. Maar als het om terrorisme gaat, dan kunnen media niet relativeren. Terroristen zaaien dood en verderf. De media zaaien angst.

Laten we het fenomeen eens nader bestuderen. Het doel van de terroristen is angst aanjagen bij de bevolking. En daarvoor hoeven ze verrassend weinig te doen. Met enkele mentaal en fysiek getrainde extremisten is redelijk snel veel geweld aangericht. Vanaf daar nemen de internationale media het stokje over: zij creëren de angst die het land onbestuurbaar maakt en de economie onderuit haalt.

Medeplichtig

Als je als correspondent wel gaat roepen dat het met het toerisme gedaan is, zonder dat je de zaak relativeert, dan ben je medeplichtig. Dan spreek je niet alleen voor je beurt - het moet immers nog blijken, je creëert ook een selffulfilling prophecy. De argeloze toerist kijkt zo vlak voor het seizoen immers wel uit als een autoriteit als Kees Broere tegenover de NOS verkondigt dat: ‘steeds minder toeristen naar Kenia komen’.
En als een instituut als Koert Lindijer in de Volkskrant schrijft: ‘De aanslag op Mpeketoni brengt ook de economisch zeer belangrijke toerisme-industrie verder in de problemen’, dan lijkt Kenia me ineens een minder ontspannende vakantiebestemming.

De correspondenten vertellen wat er feitelijk gebeurt. De aanslag, wie er achter zit en hoeveel slachtoffers er vallen. Tot zo ver valt hen niks te verwijten. Ze doen gewoon hun werk. Maar wanneer ze vertellen dat het toerisme in gevaar komt door de aanslagen, dan gaan ze te kort door de bocht. Dan vergeten ze de nuances. Want wanneer je het aantal slachtoffers in perspectief plaatst is het eigenlijk helemaal niet zo veel. En toeristen zijn wel de laatsten die gevaar lopen.

Want wat is er nu helemaal aan de hand? Ja. Al Shabaab zaait dood en verderf. Jaarlijks nemen ze tientallen levens weg. Soms zelfs meer dan honderd per jaar.

Verkeersslachtoffers

Maar wat zijn dat voor cijfers in vergelijking met bijvoorbeeld het aantal verkeersslachtoffers? De bronnen zijn weinig betrouwbaar, maar de data die voorhanden zijn spreken over duizenden doden per jaar. Het verkeer in Kenia, mag je gevoeglijk stellen, eist per dag grofweg net zo veel slachtoffers als het terrorisme in een heel jaar.

Is Kenia een onveilig land? Zeker. Zeer onveilig. Ga niet naar Kenia, want het verkeer is dodelijk.

En het terrorisme? Het terrorisme is een lachertje! Zeker voor de westerse toerist. Want waar worden de aanslagen gepleegd? Die lafaards van Al Shabaab kiezen vrijwel altijd de makkelijke doelwitten: lokale busstations, lokale kerken en lokale kroegen. Niet de nationale parken, niet het Nationaal Museum, niet de grote hotels.

De aanslag op de Westgate Mall kwam nog het dichtste bij, al komen ook daar nauwelijks toeristen. Maar dit is wel wat de media constant blijven herhalen in plaats van te relativeren.

De terroristen mogen de media dankbaar zijn. Zij verzaken de berichten in perspectief te plaatsen. De media zijn daarmee in de eerste plaats schuldig aan het zaaien van angst. Niet die laffe terroristen.

http://farmingafrica.net

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3030   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 3030  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search For Common GroundSearch For Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.