Rio de Janeiro heeft stranden, Brasilía architectuur, São Paulo Sesc's...

De bekende Architect Niemeyer is de Braziliaanse god van de materiële kunst in Brazilië, terwijl Danilo Miranda de god is van de immateriële kunst. Hij is directeur van de grootste private non-profit culturele instelling van Brazilië, die door de VN wordt erkend als dé manier om aan cultuur te doen.

  • © Paulisson Miura Lina Bobardi in Sesc Pompéia. © Paulisson Miura

Hij is al dertig jaar directeur van de ‘Serviçio Social da Cultura’ van São Paulo. Hij beheert een budget van 400 miljoen euro dat hij jaarlijks aan cultuur mag uitgeven, cultuur niet met grote C, maar geïntegreerde gezonde en sociale cultuur.

Danilo Miranda is socioloog en studeerde in de woelige jaren van João Goulard voor de militaire staatsgreep. Hij was een beetje een laatbloeier omdat hij tot zijn vierentwintigste een opleiding kreeg tot seminarist bij de Jezuïeten.

Tijdens de Militaire dictatuur was hij een actieve politieke dissident en na de dictatuur werd hij benoemd als bestuurder van de belangrijkste culturele instelling in Brazilië. Vandaag wordt hij aanzien als de ‘informele minister van cultuur’ van Brazilië.

Wat is de origine van de Sesc’s?

De Sesc’s zijn ondertussen tweeëndertig culturele instellingen in São Paulo, elk ter grootte van de KVS in Brussel. Ze ontstonden in 1946 als een reactie op het dominante communisme en socialisme. De Koude Oorlog retoriek was ook voelbaar in het verre Brazilië, omdat ze met de Sesc’s de grieven van de arbeiders wilden stillen door betaalbare en universeel toegankelijke cultuur aan te bieden. Vandaag is het uitgegroeid tot een plaats waar de verschillende sociale klassen elkaar ontmoeten.

Wat is Sesc?

In de Sesc São Paulo staat een geïntegreerde cultuur centraal. Het budget groeit ieder jaar omdat door de sociale inclusie in Brazilië er steeds meer mensen toegang krijgen tot cultuur. Volgens Miranda is hun doel om met cultuur mensen te onderwijzen, te veranderen en vooruit te helpen in hun leven onder universele toegankelijkheid.

De bezoekers krijgen een ruim aanbod aan cultuur voor een betaalbare prijs. Zo worden cinema, theater, tentoonstellingen, architectuur, dansvoorstellingen, boekenclubs, muziekoptredens, … aan een breed publiek aangeboden. De bezoekers krijgen ook de kans aan een gezond lichaam te werken. Dit betekent dat er diverse sport -en medische faciliteiten worden aangeboden. En bij een gezonde geest hoort gezonde voeding. Zo zijn er verschillende sociale keukens ter beschikking die gezonde voeding aanbieden aan democratische prijzen. Daarnaast wordt er ook geïnvesteerd in platenlabels, de filmindustrie, theatergezelschappen, uitgeverijen, kabel-TV, …

Cultuur is er niet alleen toegankelijk voor bezoekers, maar zeker ook voor newbies. Het is een plaats waar beginnende artiesten van elkaar leren en gevormd worden. Omdat Miranda vindt dat beginnende artiesten geen arme stakkers moeten zijn, kiest hij voor een aanpak om deze te integreren in de instelling.

In 2010 was de burgemeester, Anne Hidalgo, van Parijs op bezoek in São Paulo, zij zei dat ze de sesc’s ging gebruiken als voorbeeld voor cultuurinstellingen in Parijs zoals de Cent Quatre.

WIllemjan is fotograaf, bekijk zijn werk op www.willemjanvandenplasphotography.com

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.