Studenten in opstand in São Paulo

Op 5 december werden er zo’n 200 scholen bezet door leerlingen en hun leerkrachten als protest tegen de hervorming in het onderwijs. In totaal zullen door deze hervorming 300.000 studenten naar een andere school op zoek moeten gaan.

  • © Ribs Ook vandaag wordt er opnieuw geprotesteerd... © Ribs
  • © Willemjan Vandenplas Slogan op de Avenida Paulista. © Willemjan Vandenplas

Onderwijs is een provinciale aangelegenheid. De gouverneur van São Paulo is Geraldo Alckmin (PSDB), tot nog toe was hij onaantastbaar. Niettegenstaande de waterschaarste die São Paulo treft, een andere bevoegdheid van hem, heeft dit zijn populariteit niet kunnen schaden. Ook niet het harde ‘militaire’ politieoptreden tegen vreedzame betogingen en sit-in’s.

Maar nadat hij de militaire politie naar de bezette scholen stuurde, werd hij opeens wakker met maar 28% steun van de bevolking. Zijn onderwijsverantwoordelijke van de provincie heeft zijn onslag aangeboden en de gouverneur heeft dit aanvaard.

Het leerlingenprotest gaat nationaal

Het protest tegen de sluiting van 92 scholen in São Paulo zorgde voor een nooit geziene mobilisatie onder leerlingen sinds de militaire dictatuur. Op 1 december werden 30 studenten opgepakt en dit werd in beeld gebracht door de ‘Jornalistas Livres’ (een beweging van onafhankelijke journalisten) die hierdoor Brazilië in rep en roer zette.

Het protest ging nationaal en kwam in een nieuwe fase terecht. Alckmin probeerde nog zijn vel te redden door zijn beslissing uit te stellen, maar het hek was van de dam voor de leerlingen. De studenten willen nu doorgaan tot Alckmin zijn hervorming intrekt en dus niet uitsteld. De studenten begonnen met straten en kruispunten te bezetten.

Solidariteit van volwassenen

Volwassen mensen waren solidair, er werd onder andere een fietstocht naar alle scholen georganiseerd en ook een festival (Virada Occupação) voor de studenten met onder andere Criolo, die internationaal bekend is omwille van zijn politieke rap, werd op poten gezet. Ondertussen plakken op de muren van de stad affiches met ‘Alckmin buiten, tegen de sluiting van scholen en voor een kwalitatief onderwijs’.

Op 9 december werd de eerste betoging gehouden van de studenten. Zo’n 5000 jongeren stapten vanaf het museum voor moderne kunsten (MASP) naar het ministerie van onderwijs (Republica). Daar kwam het tot rellen met de politie en verschillende bariccaden werden opgetrokken. De militaire politie antwoordde met rubberkogels.

Toch bleef Alckmin volhouden dat hij de materie in de loop van 2016 zou afhandelen, maar de studenten eisen dat de hervorming nu meteen wordt ingetrokken. Dus wordt er vandaag, 16 december, weer geprotesteerd op de ‘Avenida Paulista’ door de studenten. Of het protest zal uitgroeien naar een beweging zoals in Chili, is nog af te wachten, want er zijn steeds minder scholen die bezet worden. Op dit moment zouden er nog 127 zijn.

Willemjan is fotograaf, bekijk zijn werk op www.willemjanvandenplasphotography.com.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.