Congolese stemmen van verzet

Sinds het voorjaar van 2021 is de gewapende groepering M23 opnieuw actief in Oost-Congo. Ze hebben grote delen van het gebied veroverd, wat heeft geleid tot zware gevechten en een groeiende humanitaire crisis. Miljoenen Congolezen zijn gedwongen ontheemd, op de vlucht voor het geweld. Onzekerheid is voor hen een dagelijkse realiteit.
Tegelijkertijd staat de democratie in Congo onder zware druk. In 2024 besloot de Congolese regering de doodstraf opnieuw in te voeren, een zorgwekkende stap in een land waar de ruimte voor vrije meningsuiting en mensenrechten steeds kleiner wordt. Mensenrechtenverdedigers, journalisten en leden van de oppositie worden vaker bedreigd, gearresteerd of zelfs het slachtoffer van geweld.
Sprekers
Sandrine Ekofo, beleidsmedewerker Congo bij Broederlijk Delen.
Mino Bopomo, coördinator bij Flimbi, een pro-democratische organisatie die mensenrechtenschendingen in de Democratische Republiek Congo aankaart en opkomt voor de vrijheid van meningsuiting en vereniging. Mino Bopomo heeft zijn land moeten verlaten, vandaag leeft en werkt hij in Brussel.
Florentin Sanvura Byenda, beleidsmedewerker bij Africa Reconciled (AR), een organisatie die lobbyt voor duurzame oplossingen voor de conflicten in Oost-Congo. AR ondersteunt jongeren- en vrouwengroepen in de conflictgebieden in Zuid- en Noord-Kivu. Op internationaal niveau speelt AR een belangrijke rol om de Congolese bevolking een stem te geven bij beleidsmakers.
Moderatie door Katrien Vanderschoort, journalist bij VRT.