Eeuwige dissident: De nalatenschap van Pramoedya Ananta Toer

Op donderdag 20 maart organiseert De Balie een avond over het leven en werk van de Indonesische schrijver Pramoedya Ananta Toer. Pramoedya vatte het Indonesië van de twintigste eeuw in zijn literaire werk en was een onvermoeibaar strijder voor een rechtvaardige samenleving. Zijn verzet tegen koloniale overheersing en onderdrukkende regimes bracht hem in conflict met de machtigen van zijn tijd – van de Nederlandse koloniale overheersers tot Soekarno en Suharto. Zijn beroemde Buru-tetralogie schreef hij tijdens jarenlange internering en dwangarbeid.

Pramoedya hielp met zijn geschriften de taal en literatuur van het nieuwe Indonesië vormgeven. Zijn werk bestrijdt niet alleen koloniale en kapitalistische overheersing, maar ook onwetendheid en het gebrek aan historische kennis in Indonesië. Hij verweefde koloniale, anti-koloniale, nationalistische, socialistische en humanistische sentimenten tot een uniek literair oeuvre.

Wat is de zeggingskracht van zijn werk, zowel in Indonesië als in Nederland? Wat waren de idealen van deze eeuwige dissident, en wat maakt zijn literatuur zo invloedrijk? Honderd jaar na zijn geboorte gaan we hierover in gesprek met biograaf Remco Raben en journalist Fitria Jelyta.

Dit programma wordt mede mogelijk gemaakt door het VFonds.