Expo: De terugkeer van de mens

Dit najaar staat in het teken van een grote culturele vredeshappening: DE TERUGKEER VAN DE MENS. Kunstenaar/vredesactivist Frans Wuytack inspireerde vzw VREDE, Pax Christi, Festival Voor Vrede, Vredeshuis Aalst, het Poëziecentrum, Vrienden van de Sint-Niklaaskerk, Bij de vieze gasten, Ostron, stad Gent, Leuvense Vredesbeweging en Konekt om de handen in elkaar te slaan.

Frans wordt in september 90 jaar oud. Hij heeft zich geëngageerd om op de Internationale Dag van de Vrede een grote tentoonstelling te openen in de Sint-Niklaaskerk, in hartje Gent. Stef Bos en Frans Wuytack openen de expo op 21/9/24 om 20u met poëzie en muziek.

De tentoonstelling eindigt op Wapenstilstandsdag 11/11/24 met een concert van Willem Vermandere in de Minardschouwburg in Gent, georganiseerd door het Festival voor Vrede. Ticketinfo vindt u op www.festivalvoorvrede.gent

In de expo neemt Frans Wuytack als vredesactivist en kunstenaar u mee in een artistieke totaalervaring. Een vrijplek waar de oorlogslogica die de mensheid gijzelt, doorbroken wordt. Dit project is geen retrospectieve. Frans noemt het een retro-PERSPECTIEF. Vanuit zijn ervaringen richt hij z’n blik op de toekomst.

Als kind liet WOII een onuitwisbaar spoor in hem achter. Later zal hij als jonge progressieve priester in de sloppenwijken van Latijns-Amerika de 'vuile' oorlog van de regering tegen het volksverzet aan de lijve voelen. In 1973 werd Frans opgesloten in een isoleercel door het Franco-regime in Spanje voor een verboden vakbondsactie. In de jaren 90' trekt hij als vredesactivist naar de oorlogen in Irak en Bosnië... 

Het engagement van Frans Wuytack is vervlochten met zijn kunstenaarschap. In zijn beelden, tekeningen, toneelteksten en poëzie leeft de intensiteit van de strijd en een gedurfde kijk op de toekomst.

DE TERUGKEER VAN DE MENS is gratis te bezoeken in de Sint-Niklaaskerk Gent van 22/9/24 tot 11/11/24

Contact: terugkeervandemens@vrede.be