Verzwegen verhalen: in gesprek over seksueel geweld

Is een verkrachter per definitie een monster? Of zit juist dat beeld het gesprek over seksueel geweld in de weg? Op zondag 18 mei gaan documentairemaker Sunny Bergman, theatermaker Julie Cafmeyer en filosoof Sofie Avery in De Balie in gesprek over hoe we als samenleving praten – én zwijgen – over seksueel grensoverschrijdend gedrag.

Eén op de vijf vrouwen en één op de twintig mannen maakt seksueel geweld mee. Toch blijven vervolging én publieke gesprekken uit. In dit programma onderzoeken we waarom. Wat bepaalt of een verhaal wordt geloofd? Wanneer is publieke verontwaardiging gerechtvaardigd – en wanneer wordt die destructief? En welke mythen, archetypes en beelden bepalen hoe we denken over daders, slachtoffers en schuld?

De aanleiding van dit programma is onder andere Blauwe ballen en andere verkrachtingsmythes, de nieuwe documentaire van Sunny Bergman, waarin ze onderzoekt waarom verkrachting zelden leidt tot veroordeling. Over de schreef, het boek van Sofie Avery, waarin ze pleit voor een radicale herziening van hoe we over grensoverschrijdend gedrag denken – ook over de daders. Life is but a dream, het essay van Julie Cafmeyer, dat leidde tot een van de grootste MeToo-zaken in Vlaanderen. In haar huidige voorstelling De meeting reflecteert ze op de gevolgen van het naar buiten brengen van haar verhaal.