Pickpik (CC0)
Recensie

Omdat het heden vreselijk overroepen is: 7 boeken over verleden en toekomst

We leven zogezegd in het nu, maar heel veel boeken leren ons dat het veel belangrijker is om terug te kijken naar wat voorbij is en vooruit te blikken op de verwachte toekomst. Gie Goris, oud-MO*hoofdredacteur, koos voor deze zomer 7 boeken die je meenemen op een reis in de tijd en rond de wereld.
Burst (public domain)
Opinie

Artificiële intelligentie: ‘Het voorkomen van schade is essentieel’

Om een 'veilige, welvarende, duurzame en mensgerichte toekomst' te garanderen, is het nu tijd voor wetgeving die onze mensenrechten centraal stelt. Dat schrijven Robert Muggah en Gabriella Seiler van het Igarapé Institute, en Gordon LaForge van Arizona State University.
IMTFI / Flicr (CC BY-SA 2.0)
Nieuws

EU legt internationale sancties op wegens geweld tegen vrouwen

Voor het eerst heeft de Europese Unie sancties opgelegd aan mensen en instanties die vrouwenrechten hebben geschonden. In totaal krijgen 9 buitenlandse functionarissen en 3 organisaties straffen opgelegd. ‘Een duidelijk signaal aan de daders dat ze niet wegkomen met hun misdaden’, klinkt het.
Firdaus Omar (CC BY-NC-ND 2.0)
Opinie

‘Dit is waarom landen zoals Rusland de illegale drugshandel ondersteunen’

Wereldwijd zijn regeringen betrokken in de illegale drugshandel. Waarom gebeurt dit en wat zijn de gevolgen? Journalist en auteur John P. Ruehl: ‘Drugs produceren of de handel ervan “belasten” kan cash opleveren als zwart geld, om begrotingen in evenwicht te brengen of om elites te verrijken.’
© Lovis Somer
#WijZijnHier

Van de greep van de Taliban naar de straten van Brussel: dit is mijn verhaal

Dit is het verhaal van een jongeman uit Afghanistan en de tocht die hij doorstond om in België te raken. Lovis Somer, studente journalistiek aan de Arteveldehogeschool, tekende het op. ‘Ik kan niet wachten om mijn leven hier opnieuw te starten.’
© Guy Puttemans/WSM
Interview

Wat na het WK in Qatar? ‘Zodra de media-aandacht verslapt, kan alles weer verergeren’

Dat het WK voetbal binnenkort in Qatar plaatsvindt, heeft geholpen om belangrijke stappen te zetten voor de arbeidsrechten van migranten. Maar: het is niet gegarandeerd dat die verworven rechten zullen blijven, weet de Nepalese vakbondsleidster Smriti Lama. 
© Jim Huylebroek
Boek

Het leven zoals het leven is: van Kaboel naar Europa

De komst van heel wat Afghaanse vluchtelingen heeft ook in de boekhandel gezorgd voor een opvallend nieuw aanbod aan vluchtverhalen. Onder andere van Matthieu Aikins, een Canadese journalist die zich voordeed als Afghaanse vluchteling en zo Europa trachtte te bereiken.
Gazprom-RusVelo
Analyse

Rusland, Israël en Kazachstan in de wielersport: ‘Wielrennen als politiek project’

De Internationale Wielerunie sloot ploegen van Russische sponsors uit, onmiddellijk na de invasie van Oekraïne. Maar wat dan met wielerploeg Israel-Premier Tech, die zich leent tot uithangbord voor schendingen van het oorlogsrecht? En wat met het team dat gesponsord wordt door dictatuur Kazachstan? 
© Brecht Goris
Column

Schaf het Commissariaat-generaal voor de Vluchtelingen en Staatlozen af

Het Commissariaat-generaal voor de Vluchtelingen en Staatlozen slaagde erin om enkele Afghanen uit te wijzen nadat Kaboel al gevallen was. ‘Is onze commissaris-generaal eigenlijk nog wel bij zinnen?’, vraagt MO*columnist Walter Zinzen zich af.
EU Civil Protection and Humanitarian Aid (CC BY-ND 2.0)
Nieuws

Afghanen wissen digitale sporen uit angst voor Taliban

In Afghanistan vrezen overheidsinstanties en hulporganisaties dat ze er niet op tijd in zullen slagen om databases te beveiligen. Op die manier worden mensen kwetsbaar voor aanvallen van de Taliban.
© Reuters / Khalil Ashawi
Analyse

Turkije stuurt huurlingenleger van oud-Syriëstrijders van conflict naar conflict

Oud-strijders uit Syrië duiken op in de conflicten in Afrin, Libië en nu ook in Nagorno-Karabach, Azerbeidzjan. En dat is geen toeval. Ze zijn de exponent van het beleid van Turks president Erdoğan, die de duizenden werkloze adrenalinebommen inzet als huurlingenleger in buitenlandse conflicten.
© Reuters / Alkis Konstantinidis
Opinie

Solidariteit binnen Europa is een praktijk van afwentelen

De gelijkenis tussen Moria uit "In de Ban van de Ring" en het vluchtelingenkamp Moria op Lesbos is treffend, stelt Pascal Debruyne in een opiniestuk. Het is een donkere plaats, de afgrond waar elke vorm van menselijkheid verdwijnt. De Nobelprijs voor de Vrede die Europa ooit kreeg, is een wrang gegeven tegen de achtergrond van Moria.

Pagina's

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.