zhang kaiyv / Unsplash
Opinie

‘Chinese bevolking blijft krimpen, en dat heeft wereldwijd gevolgen’

De Chinese bevolking is vorig jaar voor het het tweede jaar op rij gekrompen door een dalend geboortecijfer en een stijgend sterftecijfer. De trend versnelt, en heeft grote gevolgen voor China en de hele wereld, schrijft Xiujian Peng, onderzoeker aan de Victoria Universiteit in Australië.
© Dominic Chavez/World Bank (CC BY-NC-ND 2.0)
Opinie

‘Afrika wil nieuwe fabriek van de wereld worden, maar vrouwen dreigen de dupe te worden’

Afrikaanse economieën lonken steeds meer naar goedkope productie in plaats van de vaak schadelijke winning van grondstoffen, omdat het gezien wordt als gunstiger voor de ontwikkeling. Professor Internationale Ontwikkeling Niamh Gaynor waarschuwt dat die verschuiving risico’s inhoudt voor vrouwen.
Finn Lau
Interview

‘Ik moet optimistisch blijven, om Hongkongers weer een vrij land te kunnen geven’

Finn Lau, een twintiger die in Londen woont, is een van de acht Hongkongers voor wie een internationaal arrestatiebevel is uitgeschreven. De jongeman is nochtans geen crimineel, maar wel een vervelende luis in de pels van de Hongkongse regering. ‘Het zijn moeilijke tijden, maar ik blijf hoopvol.’
Marco Verch (CC BY 2.0)
Nieuws

Op Clubhouse kan Arabische wereld seks en taboes bespreken, maar hoe lang nog?

In de Arabische wereld maakt de Amerikaanse app Clubhouse furore, omdat je er vrijuit kan praten over seks en andere taboes. Maar velen vrezen dat die digitale vrijheid snel ingeperkt zal worden door autoritaire regeringen in de regio.
Stan Dalone / Wikimedia (CC BY-SA 2.0)
Nieuws

93 procent Aziaten wil af van wildmarkten

Uit een online enquête in Thailand, Myanmar, Japan, Vietnam en Hongkong blijkt dat ruim 90 procent van de respondenten wil dat er een einde komt aan illegale markten waar dieren uit het wild worden verkocht. Dat zegt het Wereldnatuurfonds (WWF).
CC0 (public domain)
Analyse

Mag Europa nog kritiek geven op China als we kiezen voor 5G van Huawei?

Een voetballer wordt teruggefloten omdat hij zijn mening geeft over de onderdrukking van een miljoen Oeigoeren in China. Een basketmanager tweet over de protesten in Hongkong, en China dreigt er prompt mee om geen NBA-matchen meer uit te zenden. Hoe moet de EU omgaat met de gevoeligheid van China voor kritiek? En moeten we kiezen voor het Chinese H ...
© Tsai Yao-Cheng / The Reporter
Longread

Smokkelen tot het uitsterft: dit is de miljoenenbusiness van de schubdiermaffia

De internationale verontwaardiging over de illegale jacht op ivoor en neushoorns is groot, en terecht. Maar wie ligt er wakker van het schubdier (het wát)? Deze kleine en uiterst schattige miereneter is het meest illegaal verhandelde zoogdier ter wereld. Grote smokkelnetwerken in Afrika en Azië zorgen ervoor dat het dier dreigt uit te sterven.
CC Studio Incendo (CC BY 2.0)
Interview

‘De echte oorzaak van instabiliteit is ongelijkheid, ook in China’

Al 18 weekenden gaan inwoners van Hongkong de straat op om te protesteren tegen de groeiende bemoeienis uit Beijing, en tegen politiegeweld. Willy Lam, hoogleraar Chinese Studies, plaatst de protesten en de Chinese reactie in een breder kader van economische ongelijkheid en politieke terugkeer naar autoritair bestuur.
© Brecht Goris
Column

Carrie legt Hongkong lam

Ching Lin Pang volgt ook het aanhoudende massale protest in Hongkong en in deze column zoomt ze in op de rol van Carrie Lam, de vrouwelijke leider van de regio. Wie is zij eigenlijk en waarom slaagt zij er tot nu toe niet in om een ernstige dialoog aan te gaan met de demonstranten? 
bron: Youtube
Analyse

De crisis in Hongkong oplossen in 10 stappen

De protesten in Hongkong hebben ons allemaal met de broek op de enkels gepakt. De aanblik van traangas, oproerpolitie en geweld op straat zou een groot deel van de Hongkongse samenleving uit haar zelfgenoegzaamheid moeten schoppen. Wat moet er gebeuren om deze crisis te beëindigen?
VOA / Tang Huizhen (CC0)
Nieuws

Regeringshoofd biedt persoonlijke excuses aan na massale protesten in Hongkong

Twee miljoen mensen kwamen de voorbije dagen in Hongkong op straat om het ontslag te eisen van regeringshoofd Carrie Lam. Die biedt persoonlijke verontschuldigingen aan voor het controversiele uitleveringsdecreet.
Financial Times (CC BY 2.0)
Analyse

Hongkong weigert visum voor gevierde journalist na controversiële lezing rond separatisme

Victor Mallet, hoofdredacteur voor de Financial Times in Azië, heeft een paar dagen om zijn valiezen te pakken, nadat een routineuze verlenging van zijn werkvisum werd geweigerd. De journalist is de eerste correspondent die uit de stad wordt gezet sinds het Verenigd Koninkrijk in 1997 soevereiniteit over Hongkong overdroeg aan de Volksrepublie ...

Pagina's

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.