zhang kaiyv / Unsplash
Opinie

‘Chinese bevolking blijft krimpen, en dat heeft wereldwijd gevolgen’

De Chinese bevolking is vorig jaar voor het het tweede jaar op rij gekrompen door een dalend geboortecijfer en een stijgend sterftecijfer. De trend versnelt, en heeft grote gevolgen voor China en de hele wereld, schrijft Xiujian Peng, onderzoeker aan de Victoria Universiteit in Australië.
Jonathan van Smit / Flickr (CC BY-NC-ND 2.0)
Nieuws

‘De regering van Hongkong is niets meer dan een marionettenregering’

Een jaar na de invoering van de Nationale Veiligheidswet is het dramatisch gesteld met de mensenrechten in Hongkong. ‘Dit is een situatie waarin Hongkong zeer snel evolueert naar een politiestaat.'
Charles MokFollow / Flickr (CC BY-NC-SA 2.0)
Interview

‘Het kwaad is al geschied, Hongkong is alle rechten kwijt’

Margaret Ng moet op haar tellen passen. De 72-jarige oud-politica en voorvechtster van de democratie in Hongkong maakt graag gebruik van de vrijheid van meningsuiting in de stadstaat. Aan die vrijheid dreigt een einde te komen als de omstreden wet op de nationale veiligheid deze week wordt goedgekeurd in Beijing.
Stan Dalone / Wikimedia (CC BY-SA 2.0)
Nieuws

93 procent Aziaten wil af van wildmarkten

Uit een online enquête in Thailand, Myanmar, Japan, Vietnam en Hongkong blijkt dat ruim 90 procent van de respondenten wil dat er een einde komt aan illegale markten waar dieren uit het wild worden verkocht. Dat zegt het Wereldnatuurfonds (WWF).
© Tsai Yao-Cheng / The Reporter
Longread

Smokkelen tot het uitsterft: dit is de miljoenenbusiness van de schubdiermaffia

De internationale verontwaardiging over de illegale jacht op ivoor en neushoorns is groot, en terecht. Maar wie ligt er wakker van het schubdier (het wát)? Deze kleine en uiterst schattige miereneter is het meest illegaal verhandelde zoogdier ter wereld. Grote smokkelnetwerken in Afrika en Azië zorgen ervoor dat het dier dreigt uit te sterven.
© Brecht Goris
Column

Oud of nieuw?

Oude huizen of tweedehandskleding, dat is niet aan Chinezen besteed, weet Ching Lin Pang. ‘Je weet maar nooit wat de gemoedstoestand is van een dode’, geldt de redenering. Maar dat wil nog niet zeggen dat het altijd zo zal zijn, want ook daar neemt het ecologisch bewustzijn toe. 
In beeld

Hong Kong doorheen de tijd, tien kernmomenten

De betogers in Hong Kong kwamen vrijdag weer in grote aantallen op straat. Ze eisen universeel stemrecht en een democratie zonder Chinese controle. MO.be presenteert tien belangrijke gebeurtenissen die essentieel zijn om de protesten van vandaag te begrijpen.
Jesse Clockwork (CC BY-SA 2.0)
Analyse

Zeven vragen over de protesten in Hong Kong

De betogers in Hong Kong eisen universeel stemrecht en een democratie zonder Chinese controle. De beweging groeide uit tot de grootste politieke uitdaging voor de Communistische partij sinds de protesten op het Tiananmenplein een kwarteeuw geleden. China gebruikt censuur in het binnenland en harde taal tegenover de Verenigde Staten en Groot-Brittan ...

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.