© Khaled Abdullah / Reuters
Analyse

Moeten we de Houthi’s onderschatten of net overschatten?

Ze leken uit het niets te komen, de Jemenitische Houthi’s en hun aanvallen in de Rode Zee. Maar de Houthi’s zijn al sinds 2004 militair actief in Jemen. MO* zet op een rijtje wat je moet weten om hun positie en militaire acties vandaag beter te begrijpen.
Pixabay (CC0 1.0 DEED)
Opinie

4 miljard mensen naar de stembus in 2024: ‘Belangrijke test voor de democratie’

2024 wordt een mijlpaal in de geschiedenis van de democratie, schrijft analist Nicholas Reece van de Universiteit van Melbourne. Voor het eerst in de menselijke geschiedenis zullen meer dan 4 miljard mensen in meer dan 40 landen naar de stembus gaan. Zullen democratieën deze lakmoesproef doorstaan?
Fatih Renkligil (CC BY-SA 4.0 DEED)
Nieuws

De rampenrekening van 2023: 228 miljard euro

De wereldwijde schade door natuurrampen liep vorig jaar op tot 250 miljard dollar (228 miljard euro), berekende herverzekeraar Munich Re. Dat ligt in lijn met de voorbije jaren.
Palestinian News & Information Agency (Wafa) in contract with APAimages (CC BY-SA 3.0 DEED)
Opinie

‘Het conflict loopt allesbehalve op zijn einde, het stevent eerder af op een patstelling’

Arabist en Midden-Oostenkenner Ian Parmeter maakt een stand van zaken op in de oorlog tussen Israël en Hamas: waar staan de belangrijkste spelers nu het conflict zijn vierde maand ingaat?
Babawale Obayanju, Friends of the Earth Nigeria/Africa (CC BY-NC-ND 2.0 DEED)
Analyse

Klimaattop Dubai: onenigheid over uitfaseren van fossiele brandstoffen

Nu de VN-klimaattop in Dubai zijn tweede week is ingegaan, neemt de druk toe om in het akkoord te praten over een geleidelijke afbouw van fossiele brandstoffen. Maar ook de tegenstand tegen dat idee groeit, met oliestaat Saudi-Arabië op kop.
Patrick Hendry / Unsplash
Analyse

Hét hete hangijzer van de klimaattop? Uitfasering van fossiele brandstoffen

Dit is wat er op het spel staat op de VN-klimaattop in Dubai: een internationaal akkoord over de uitfasering van fossiele brandstoffen. Zal dat lukken, met een oliestaat die de klimaattop organiseert?
Israel Defense Forces (CC BY-NC 2.0 DEED)
Analyse

Amerikanen staken al 130 miljard dollar in veiligheid van Israël

De VS hebben sinds de oprichting van Israël meer dan 130 miljard dollar gespendeerd aan de veiligheid van het land. Dat budget werd nagenoeg volledig opgeslokt door wapenleveringen. De voorwaarden voor het inzetten van die wapens worden alvast in het huidige conflict met Gaza niet nagekomen.
© Pixabay
Commentaar

‘Israël lijkt het verwende kind voor wie andere spelregels gelden’

Als Israël blijvend een uitzondering krijgt op internationale regels, ondergraaft dat die regels. Het maakt Palestijnse slachtoffers en is op termijn evenmin goed voor joodse mensen in en buiten Israël. Nu meer dan ooit. Het moet de vrienden en vijanden van Israël en Palestina tot actie aanzetten.
IRENA (CC BY-NC-ND 2.0 DEED)
Nieuws

Helft van de wereld is al over de piek van fossiele brandstoffen heen

De opwekking van elektriciteit uit fossiele brandstoffen is in ten minste de helft van de wereldeconomieën voorbij z’n piek. De planeet staat dus ‘op de drempel van een nieuw tijdperk waarin fossiele brandstoffen steeds minder belang hebben voor de mondiale energiesector’.
Pixabay
Opinie

‘30 jaar na Oslo-akkoorden lijkt tweestatenoplossing verder weg dan ooit’

Op 13 september 1993, toen Yitzhak Rabin en Yasser Arafat elkaar de hand schudden in de tuin van het Witte Huis, leek het onmogelijke binnen handbereik: vrede tussen Israël en de Palestijnen. 30 jaar later lijkt vrede verder weg dan ooit, schrijft Midden-Oostenexpert John Strawson.
© Peyman Jafari
Interview

Iran-expert Peyman Jafari: ‘Het Midden-Oosten beseft dat het zijn zaakjes zelf moet oplossen’

Begin maart drukten aartsrivalen Saudi-Arabië en Iran elkaar de hand om hun ijskoude relaties wat warmte in te blazen. De buitenwereld keek met grote ogen naar deze onverwachte verzoening. Iran-expert Peyman Jafari juicht het akkoord toe maar tempert al te hoge verwachtingen.
Firdaus Omar (CC BY-NC-ND 2.0)
Opinie

‘Dit is waarom landen zoals Rusland de illegale drugshandel ondersteunen’

Wereldwijd zijn regeringen betrokken in de illegale drugshandel. Waarom gebeurt dit en wat zijn de gevolgen? Journalist en auteur John P. Ruehl: ‘Drugs produceren of de handel ervan “belasten” kan cash opleveren als zwart geld, om begrotingen in evenwicht te brengen of om elites te verrijken.’

Pagina's

Met de steun van

 2776  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.