Pixabay (CC0 1.0 DEED)
Opinie

4 miljard mensen naar de stembus in 2024: ‘Belangrijke test voor de democratie’

2024 wordt een mijlpaal in de geschiedenis van de democratie, schrijft analist Nicholas Reece van de Universiteit van Melbourne. Voor het eerst in de menselijke geschiedenis zullen meer dan 4 miljard mensen in meer dan 40 landen naar de stembus gaan. Zullen democratieën deze lakmoesproef doorstaan?
Misbahul Aulia / Unsplash
Opinie

‘De klimaatverandering werkt besmettelijke ziekten in de hand’

De klimaatverandering is de grootste existentiële bedreiging voor onze planeet. Bij de vele negatieve gevolgen voor de mens hoort ook de opmars van besmettelijke ziekten. Vijf wetenschappers leggen uit hoe dat komt.
Patrick Hendry / Unsplash
Analyse

Hét hete hangijzer van de klimaattop? Uitfasering van fossiele brandstoffen

Dit is wat er op het spel staat op de VN-klimaattop in Dubai: een internationaal akkoord over de uitfasering van fossiele brandstoffen. Zal dat lukken, met een oliestaat die de klimaattop organiseert?
Gerry Machen (CC BY-ND 2.0 DEED)
Nieuws

Landen plannen twee keer zoveel steenkool, olie en gas als klimaatakkoord toelaat

Regeringen zijn van plan om in 2030 twee keer zoveel fossiele brandstoffen te produceren als wat het Klimaatakkoord van Parijs toelaat. Dat blijkt uit een VN-onderzoek van 20 grote landen die steenkool, olie en gas produceren.
© ILO
Nieuws

Farmareus geeft patent vrij op belangrijk tbc-geneesmiddel

In een verrassende zet heeft farmareus Johnson & Johnson ermee ingestemd om sommige patenten op een levensreddend medicijn tegen tuberculose vrij te geven. Generische geneesmiddelen worden zo beschikbaar in meer arme landen, al profiteren niet alle landen even veel. 
Lex vB / Wikipedia  (CC BY-SA 3.0)
Nieuws

Het onderschatte wapen tegen de klimaatcrisis: schimmel

Schimmels zijn veel belangrijker voor het klimaat dan gedacht, blijkt uit nieuw wetenschappelijk onderzoek. Ze slaan een derde van de jaarlijkse wereldwijde CO2-uitstoot op en verdienen daardoor veel meer aandacht, zeggen wetenschappers.
Rawpixel (CC0)
Nieuws

Zwembaden schadelijker voor wereldwijd watertekort dan droogte

In steden over de hele wereld hebben steeds minder mensen toegang tot water. Volgens nieuw onderzoek is deze watercrisis eerder gelinkt aan sociale ongelijkheid dan aan de opwarming van de aarde. ‘Rijke mensen verkwisten water voor hun zwembaden, arme mensen hebben niet eens een kraantje.’
Raimond Spekking
Analyse

IMF waarschuwt dat groene subsidies tot protectionisme kunnen leiden

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) geeft aan dat groene subsidies landen doen 'afglijden naar protectionisme'. Dat maakt het extra moeilijk voor arme landen om toegang te krijgen tot groene technologie en zo hun uitstoot van broeikasgassen te verminderen.
© Galerij Uitstalling
Interview

Fotograaf en visueel activist Zanele Muholi: ‘Kunst kan levens redden, al het andere is bijzaak’

Zanele Muholi documenteert al ruim 20 jaar het leven en lijden van zwarte lgbti+’ers in Zuid-Afrika. Met indringende zwart-witportretten wil de fotograaf deze vaak onzichtbare gemeenschap vastleggen voor het nageslacht. ‘Mijn beelden zijn mijn bijdrage om van de wereld een betere plek te maken.’
Wikimedia / WWuyts (CC BY-SA 3.0)
Nieuws

De achillespees van de wereldeconomie: 9 op de 10 wereldhavens kwetsbaar voor extreem weer

Wereldwijd zijn bijna 9 op de 10 grote havens blootgesteld aan klimaatgevaren, waarschuwen onderzoekers van de universiteit van Oxford. Ook de haven van Antwerpen is kwetsbaar. De potentiële impact op de wereldeconomie is enorm.
CLUI (CC BY 4.0)
Nieuws

Steenkoolindustrie opent volop nieuwe mijnen en centrales

Een groot deel van de steenkoolindustrie opent nog steeds nieuwe mijnen en centrales, ondanks de wetenschap dat een snelle uitfasering van de grondstof essentieel is voor het behalen van de klimaatdoelstellingen. Dat blijkt uit nieuwe gegevens van de Duitse energiewaakhond Urgewald.
IMF/ Raphael Alves (CC BY-NC-ND 2.0)
Nieuws

‘Halfslachtig’ compromis over opheffing patenten coronavaccins voor ontwikkelingslanden

India en Zuid-Afrika vragen al lang om de intellectuele eigendomsrechten op coronavaccins tijdelijk op te heffen. Na 18 maanden onderhandelen is er nu een compromis bereikt met de Verenigde Staten en dwarsligger EU. Maar waarnemers en hulporganisaties vinden de gelekte ontwerptekst ontoereikend.

Pagina's

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.