© Fayrouz
Interview

Schrijfster Tuly Salumu: ‘Dat gekwetste kind van toen ben ik nog altijd’

De roman Bintje vertelt een intergenerationeel verhaal van pijn en woede. Het gaat over een meisje van kleur dat opgroeit in een witte omgeving, maar ook over huiselijk geweld. In dit interview vertelt auteur Tuly Salumu het waargebeurde verhaal achter de fictie. 
© Fayrouz
Interview

‘Mensen vroegen mij of ik Hutu of Tutsi ben, maar thuis spraken we daar niet over’

MO* praat met twee kinderen van ouders die meer dan vijfentwintig jaar geleden genocides ontvluchtten en in België een veilige haven vonden. Het heftige trauma dat hun ouders ervaarden, speelt nog steeds een grote rol in hun leven. 
© Marlies Geyskens
Reportage

Op dit eiland is koffie meer dan een bakje troost

In het midden van het Kivumeer, in Oost-Congo, ligt Idjwi, een paradijselijk eiland waar kwaliteitsvolle koffie wordt geteeld. De organisatie Rebuild Women’s Hope gebruikt die koffie om vrouwen meer zelfstandigheid te geven. ‘Doordat ik nu ook geld verdien, kunnen mijn kinderen naar school gaan.’
© Marlies Geyskens
Reportage

‘In Kinshasa is gezondheidszorg alleen weggelegd voor welgestelden’

Ziek zijn in Kinshasa is duur. Patiënten en familieleden kunnen een opname in het algemeen ziekenhuis vaak niet betalen. De Missiezusters van het Onbevlekte Hart van Maria runnen er een medisch-sociale afdeling waar patiënten zonder geld worden verzorgd. Maar wat gebeurt er daarna met hen?
Kaytee Riek/Flickr/CC BY-NC-SA 2.0
Analyse

Anti-homowet zet aidshulp in Oeganda op losse schroeven

Als de nieuwe strenge wet tegen homoseksualiteit in Oeganda in werking treedt, wordt het volgens experts aartsmoeilijk om tegen 2030 een einde te maken aan hiv/aids. Ook riskeert het land dat buitenlandse hulp wordt ingetrokken. 
© Enata Vandenbussche
Wereldblog

Afscheid van een vriend

MO*blogger Ivan Godfroid eert zijn vriend Kris Berwouts. ‘Dit had ik niet zien aankomen, Kris. Ik keek uit naar je terugkeer om onze plannen uit te voeren. De rouw maakte me sprakeloos, maar je toonde me snel de weg hoe we dat alsnog gaan aanpakken. Samen. Dank voor alles.’
© Kris Berwouts
Reportage

Studeren in een land dat niet bestaat: ‘We zijn welkom zolang we geld binnenbrengen’

Steeds meer Afrikaanse en Aziatische jongeren gaan studeren in de Turkse Republiek van Noord-Cyprus (TRNC). Het land verklaarde zich in 1983 onafhankelijk maar wordt alleen door Turkije erkend. Met beurzen en faciliteiten voor internationale studenten wil de TRCN zich alsnog op de kaart te zetten.  
Jon G. / Flickr (CC BY 2.0)
Nieuws

Onafhankelijke pers in Oeganda gekortwiekt

‘We bedienen 130 radiostations en enkele mediaplatforms met nieuws over heel Oeganda. Tachtig mensen hebben we in dienst’, vertelt de hoofdredacteur van Uganda Radio Network (URN), Sylvia Nankya. Vandaag weet ze niet wat de toekomst zal brengen nu hun Europese donor na tien jaar ermee ophoudt.
Firdaus Omar (CC BY-NC-ND 2.0)
Opinie

‘Dit is waarom landen zoals Rusland de illegale drugshandel ondersteunen’

Wereldwijd zijn regeringen betrokken in de illegale drugshandel. Waarom gebeurt dit en wat zijn de gevolgen? Journalist en auteur John P. Ruehl: ‘Drugs produceren of de handel ervan “belasten” kan cash opleveren als zwart geld, om begrotingen in evenwicht te brengen of om elites te verrijken.’
Baylor College of Medicine Children's Foundation–Malawi / Robbie Flick (CC BY-NC-ND 2.0)
Nieuws

Afrikaanse leiders slaan handen in elkaar tegen hiv bij kinderen

Vertegenwoordigers van twaalf Afrikaanse landen zijn formeel: tegen 2030 mag geen enkel kind nog besmet geraken met hiv. Vandaag sterft er nog elke vijf minuten ergens ter wereld een kind aan de gevolgen van aids.
© Diablos
Reportage

Street art in Dakar: ‘Wij bestaan in functie van creativiteit, diversiteit en vrije meningsuiting’

Jihadisten uit het Sahelgebied willen nu ook in Senegal voet aan de grond krijgen. Maar de bruisende kunstscene van Dakar is een van de troeven die het land heeft om extremisme tegen te houden. Kunstenaars dragen er hun steentje bij om mee een klimaat van tolerantie te creëren.
© Lieve Van den Bulck
Interview

‘Afrika is erg rijk aan verhalen, en wij willen ruimte maken om die te vertellen’

‘Als je een geheim wil bewaren, schrijf het op in een boek. Dat zal niemand ooit lezen’, zegt een Congolees spreekwoord. Een nieuw Afrikaans boekencafé in Antwerpen wil dat spreekwoordelijke boek van Afrikaanse literatuur, geschiedenis en kennis openslaan voor elke nieuwsgierige boekenwurm.

Pagina's

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.