© Clara Benecia
Interview

Cartoonist Chrostin: ‘Ik vind het best gezellig in die kloof tussen twee culturen’

In haar comics geeft de razend populaire cartoonist Chrostin haar Thais-Belgische identiteit een plek, én staat ze stil bij de staat van de wereld. MO* praatte met haar over jong zijn in turbulente tijden, solidariteit met Palestina en leven in de kloof tussen twee landen.
CC Gie Goris (CC BY-NC 2.0)
Analyse

Hoe afgedwongen eenheid de echte diversiteit van India verminkt

India is nu officieel het land met de meeste inwoners ter wereld. Ook de diversiteit aan talen, religies, geschiedenissen, klassen en kasten is nergens groter dan in India. Hoe zoveel verscheidenheid kan passen in één natie, daarover is de verdeeldheid groot. Het verhaal van India.
(CC0 Public Domain)
Recensie

Over migratie, herkomst en stilte

Tash Aw is het wonderkind van de Aziatische literatuur. Hij probeert in “Vreemdelingen op een kade” een antwoord te vinden op de vragen ‘Waar kom je vandaan?’ en ‘Hoe zijn we hier beland?’ De nieuwe zomerboekentip van MO*journalist Gie Goris is een intens verhaal op amper 100 bladzijden.
CC Gie Goris (CC BY NC 2.0)
Reportage

Inheemsen in Filipijnen onder vuur van leger en privémilities

De Filipijnen zijn vandaag het gevaarlijkste land ter wereld voor milieuactivisten. Dat zegt de internationale ngo Global Witness in een nieuw rapport. 113 activisten werden gedood sinds president Duterte drie jaar geleden aan de macht kwam. Wat is er aan de hand? Gie Goris trok de bergen van Mindanao in voor een reportage.
© Alphaphotograpy.be
Zeronaut

Koffie met een Wolkje Circulaire Economie alsjeblieft

Voor een circulaire economie is niet alleen een aanpassing van productiesystemen, maar ook een radicale transformatie van consumptie vereist. Naar aanleiding van haar eigen presentatie over circulaire economie ideeën uit Azië tijdens de bootcamp 2018 van Vlaanderen Circulair, dacht Wendy vooral na over cultuur en consumptie. Haar reflecties vult ze ...
Reportage

West-Papoea: na de genocide is er eindelijk hoop

Meer dan 50 jaar leven de West-Papoea’s al onder de knoet van Indonesië. Maar anno 2018 is er hoop. ‘Het is een kwestie van tijd vooraleer historische fouten worden rechtgezet.’
OEuvre personnelle, copyleft: licence multiple GFDL et creaive Commons (CC-BY-SA-2.5)
Nieuws

Azië discrimineert 260 miljoen inheemse mensen

In Azië leven 260 miljoen inheemse mensen. Ondanks hun hoge aantal worden hun rechten vaak geschonden of niet erkend. 'Wereldwijd neemt de druk om te assimileren toe.'
© MO*/Jonas Van Weerst (Da Nang)
Wereldblog

Vrolijk lesgeven in het Vietnamese Da Nang

In het begin van mijn carrière als leraar in Da Nang nam ik alle lesopdrachten aan. Ik zag heel veel talencentra van binnenuit, van gerenommeerde mastodonten tot kleine achterafkamertjes, naast de keuken in een huis, de koters rond je heen.
© Wendy Wuyts
Wereldblog

Van een Thaise vuilnisbelt naar Japanse vuilnisbakken

Mijn broer en ik droomden jarenlang om het land van de rijzende zon op te zoeken, en dit jaar besloten van die droom werkelijkheid te maken. Hij kwam uit België. Ik vloog vanuit Thailand. Uiteraard zagen we Japan vanuit andere perspectieven. Terwijl mijn broer vooral Japan met België vergeleek, keek ik er naar met een Thaise bril.
(c) Wendy Wuyts
Wereldblog

Slalommen tussen de stereotypes over Thailand

Reizen houd je een spiegel voor. Een maand sinds haar aankomst in Thailand om er de studie "Industrial Ecology" aan te vatten, ziet Wereldblogger Wendy Wuyts overal stereotypes over Azië en de Aziaten opduiken. Ze slalomt er kunstig omheen en leert intussen ook heel wat over haar eigen roots. Meer dan ze zelf kon vermoeden.
© Marie Herman
Wereldblog

Ode aan een droom in ondergang

Ode aan een droom, aan een cultuur en manier van leven vol diversiteit en respect voor de natuur. Ode aan de Kanaks, aan een paradijs in Nieuw-Caledonië. In hoeverre is het een droom? Hoe lang zal deze nog stand houden? 
© MO*/Mathieu Bokestael
Wereldblog

Hindoenationalisme botst met kritische geest van studenten in Delhi

De kwestie Kasjmir is in India altijd al hypergevoelig geweest, maar onder de hindoenationalistische premier Modi lijken dissidente opinies hierover een misdaad te worden. Hoe lang blijft India nog de “grootste democratie ter wereld”?

Pagina's

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.