© Fayrouz
Interview

‘Mensen vroegen mij of ik Hutu of Tutsi ben, maar thuis spraken we daar niet over’

MO* praat met twee kinderen van ouders die meer dan vijfentwintig jaar geleden genocides ontvluchtten en in België een veilige haven vonden. Het heftige trauma dat hun ouders ervaarden, speelt nog steeds een grote rol in hun leven. 
© Pauline Niks
Reportage

Geen geld, geen medicijnen, geen hoop in conflictgebied Tigray

De oorlog in Tigray heeft de medische zorg in de Ethiopische deelstaat totaal ontwricht. 86% van de zorginstellingen liep er structurele schade op, 71% van de medische apparatuur is deels buiten werking. MO* zag hoe toegewijde zorgverleners met de moed der wanhoop levens proberen te redden.
UN Photo/David Manyua (CC BY-NC-ND 2.0 DEED)
Commentaar

‘Waar is Georges Clooney nu om de wreedheden in Soedan aan de kaak te stellen?’

Terwijl alle aandacht gericht is op de catastrofes in Gaza en Oekraïne, lijden miljoenen mensen in Soedan. Twintig jaar geleden was het land een cause célèbre waarvoor Hollywoodsterren en de hele mensenrechtenindustrie in de bres sprongen. Waarom blijven zij vandaag zo angstvallig stil?
Fairphone / Flickr (CC BY-NC-SA 2.0)
Nieuws

Gratis onderwijs volstaat niet om kinderen uit kobaltmijnen te houden

Meer dan 250 kinderen waren in september afwezig bij de start van het nieuwe schooljaar in Kipushi, in het zuidoosten van de Democratische Republiek Congo. Nu een steunprogramma is afgelopen dat een alternatief bood voor kinderarbeid in de kobaltindustrie zijn ze opnieuw naar de mijnen getrokken. 
UNMISS / Amanda Voisard / Flickr (CC BY-NC-ND 2.0)
Nieuws

Een kwart van alle niet-schoolgaande kinderen ter wereld woont in Centraal- of West-Afrika

De landen in Centraal- en West-Afrika tellen nu al 57 miljoen kinderen en jongeren die niet naar school kunnen. Dat is bijna een kwart van het wereldwijde totaal, zo blijkt uit nieuwe cijfers van de Verenigde Naties. Het zijn vooral conflicten en geweld die de kinderen het schoolgaan belemmeren. 
© Plan International
Opinie

‘Bij hongersnood is het leven van meisjes weer wat minder waard’

Een wereldwijde voedselcrisis bedreigt het leven van miljoenen meisjes, schrijft Sven Coppens, regionaal directeur West- en Centraal-Afrika bij Plan International. Deze groeiende ramp blijft veelal van aandacht verstoken door al het andere nieuws, maar de impact op meisjes wordt met de dag groter.
Pixnio / Jules Bosco (CC0)
Nieuws

Oeganda: Zijn scholieren die tijdens de lockdown zwanger raakten nog welkom in de klas?

Pas begin dit jaar gingen in Oeganda de schoolpoorten weer open na de sluiting door de pandemie. Experts vreesden dat tot 4,5 miljoen leerlingen niet zouden terugkeren na de sluiting. Voor de vele jonge meisjes die tijdens de pandemie zwanger raakten, blijkt dit inderdaad een lastige opgave.
pixnio (CC0)
Nieuws

Filmpjes van overvolle klaslokalen tonen slechte staat van Egyptische onderwijs

In Egypte is het sinds kort verboden om filmpjes en foto’s te maken in scholen. Het is een reactie op beelden van overvolle klaslokalen die begin oktober op sociale media werden gedeeld en tot veel kritiek leidden. Een groeiend tekort aan leraren blijkt ook in Egypte een groot probleem.
© Joyce Boghosian, courtesy of Meridian International Center
Reportage

Deze Liberiaanse politica doet er alles aan om het geweld in Tigray te stoppen

Ooit was ze gouverneur van de grootste regio van Liberia en vervolgens minister, maar vandaag doet Julia Duncan-Cassell er als speciaal gezante voor de Afrikaanse Unie alles aan om het geweld in Tigray te doen stoppen. Ook al ligt die Ethiopische deelstaat aan de andere kant van het continent.  
ILO / Flickr (CC BY-NC-ND 3.0)
Nieuws

Kinderarbeid neemt voor het eerst in twintig jaar weer toe

Het aantal kinderen dat kinderarbeid verricht, is in de afgelopen vier jaar gestegen tot 160 miljoen. Het is de eerste toename in twintig jaar.
© Arne Gillis
Opinie

‘De opstand in Cabo Delgado heeft een genderspecifieke aanpak nodig’

Sinds een aantal jaren wordt de Mozambikaanse regio Cabo Delgado belegerd door gewapende opstandelingen die een link hebben met IS. Vrouwen en meisjes zijn het grootste slachtoffer in dit conflict. Daarom is een genderspecifieke aanpak meer dan ooit nodig, meent FOS-medewerker Connie Huma. 
Wereldblog

Vrouwen worden monddood geschoten in Oost-Congo

Het is de derde week op rij dat de steden Butembo en Beni in Oost-Congo lam liggen door algemeen volksprotest tegen het onvermogen van de overheid om hen te verlossen van horden massamoordenaars. Komt er ooit een oplossing? Wereldblogger Ivan Godfroid brengt verslag uit.

Pagina's

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.