Assyriërs zijn eigenlijk Suryoye
Laura Boon
25 juni 2008
Aangezien de Assyriërs –of Suryoye zoals ze zichzelf liever noemen– een volk zonder land zijn, is de Assyrische identiteit gebaseerd op geloof en taal, niet op afkomst.
Spreker van Sureth. Oorspronkelijk werd de term gebruikt als benaming voor het Assyrische volk dat zijn wortels heeft in en rond het Tweestromenland. Het Sureth is een moderne variant van het Oud-Aramees, de taal die Christus sprak. Intussen is Suraya zijn oorspronkelijke betekenis helemaal ontgroeid. De Assyriërs die zichzelf nu Suraya noemen, zeggen letterlijk: ‘Ik ben christen’. De betekenisverschuiving is een rechtstreeks gevolg van hun eeuwenlange onderdrukking.
Aangezien de Assyriërs –of Suryoye zoals ze zichzelf liever noemen– een volk zonder land zijn, is de Assyrische identiteit gebaseerd op geloof en taal, niet op afkomst. De Suryoye hebben in de loop van de jaren veel leed moeten incasseren. Door de onderdrukkingspolitiek die uitgeoefend werd door verschillende regimes in het Midden-Oosten zijn ze massaal naar Amerika en Europa gevlucht. De enkelingen die achterbleven, kregen het zwaar te verduren. In Zuidoost-Turkije wordt de Assyrische minderheid absoluut niet aanvaard. Omdat het uiten van nationalistische gevoelens door minderheden bij wet verboden is, durven de Suryoye zich niet als Assyriër profileren.
‘De term Suraya is voor ons zo belangrijk omdat we ons alleen met ons geloof van de rest kunnen onderscheiden zonder gevaar te lopen’, zegt Melikan Kucam, Assyrisch vluchteling. Het ontkennen van het bestaan van minderheden gaat zelfs zo ver dat de Turken de Suryoye niet bij hun etnische naam maar ‘Gahour’ noemen, wat letterlijk ‘heidenen’ betekent.
Suraya heeft vanuit de diepgelovige Assyrische mentaliteit een bijna heilige betekenis. De christelijke waarden vormen immers de fundamenten van de Assyrische cultuur. Wie de waarden schendt, verliest zijn volksidentiteit en wordt zwaar gestraft. Een Assyriër die zich tot de islam bekeert of zijn maagdelijkheid verliest voor het huwelijk, wordt uit de gemeenschap verstoten.
Dat de Suryoye hondstrouw zijn aan hun christelijke dogma’s, bewees een incident in Mechelen eind 2006. Een Assyrisch meisje was zwanger van haar Marokkaans vriendje. Uit schrik voor de reactie van haar familie, zocht ze bescherming bij haar schooldirectie. Toen die probeerde te bemiddelen bij haar vader en broer kwam het tot een vechtpartij. Volgens Assyrische normen heeft het meisje haar familie voorgoed ten schande gemaakt. Ze kreeg de zwaarste straf: ze mag zichzelf nooit meer Suraya noemen. (lb)