China zet handelsonderhandelingen met VS stop

Analyse

Handelsspanningen VS-China naar een hoogtepunt

China zet handelsonderhandelingen met VS stop

China zet handelsonderhandelingen met VS stop
China zet handelsonderhandelingen met VS stop

Jan Jonckheere (Chinasquare)

25 september 2018

De aankondiging van president Trump om 10% te heffen op 200 miljard bijkomende Chinese ingevoerde goederen is niet in goede aarde gevallen. Deze heffing zou met nieuwjaar 25% kunnen worden indien China niet ingaat op onderhandelingen. China heeft onmiddellijk gereageerd met heffingen op voor 60 miljard $ uit de VS ingevoerde waren en zet de onderhandelingen stop.

public domain (CC0)

public domain (CC0)​

De aankondiging van president Trump om 10% te heffen op 200 miljard bijkomende Chinese ingevoerde goederen is niet in goede aarde gevallen. Deze heffing zou met nieuwjaar 25% kunnen worden indien China niet ingaat op onderhandelingen. China heeft onmiddellijk gereageerd met heffingen op voor 60 miljard $ uit de VS ingevoerde waren en zet de onderhandelingen stop.

Nadat de voorbereidende lijsten al maanden voorbereid werden, heeft President Trump vorige week beslist om na de eerdere heffingen voor 50 miljard Chinese import op een bijkomende lijst van ingevoerde Chinese goederen een heffing van 10% op te leggen. President Trump dreigde er meteen bij om deze heffing tegen 2019 op te trekken tot 25% indien geen akkoord bereikt zou zijn om de handelsspanningen tussen beide landen op te lossen.

In de praktijk riskeert de maatregel dat de Amerikaanse verbruikers het gelag zullen betalen want de prijs zal doorgerekend worden naar de verbruiker.

De VS begon eerst met heffingen op voor 50 miljard ingevoerde goederen, maar dat bleek vooral om staal en aluminium te gaan. De bijkomende heffingen treffen echter praktisch de helft van de Chinese invoer. De Amerikaanse president hoopt met de heffingen het Amerikaanse handelstekort tegen te gaan. In de praktijk riskeert de maatregel dat de Amerikaanse verbruikers het gelag zullen betalen want de prijs zal doorgerekend worden naar de verbruiker. De getroffen sectoren hebben een intense lobbycampagne gevoerd bij de Trump administratie die bepaalde producten uit de originele lijst heeft geschrapt. Voor Apple werden slimme uurwerken en bluetooth toestellen van de lijst gehaald. Daarnaast werd chemie, textiel en landbouw gespaard en voorts veiligheidsproducten als fietshelmen, kinderboxen en hoge stoelen voor kinderen.

Als reactie tegen de nieuwe heffingen die maandag ingingen, legt China bijkomende heffingen op voor 60 miljard dollar Amerikaanse invoer. De Chinese pers preciseert dat het gaat om 5,207 categorieën van producten en dit zowel aan 5% als 10%. Ze gingen ook maandag in. Het Chinees ministerie van Handel zegt dat China zijn legitieme belangen veilig stelt en ook de wereldwijde vrijhandel.

De Amerikaanse president heeft echter al bedreigd dat als China dit deed, hij naar een hogere versnelling zou schakelen waarbij alle ingevoerde Chinese goederen een invoertaks zouden opgelegd krijgen.

Onderhandelen?

Twee weken geleden stuurde de Amerikaanse minister Steven Mnuchin nog een uitnodiging naar Beijing om te onderhandelen. Naar verluidt vormt hij samen met hoofd van de National Economic Council Larry Kudlow, de meer gematigde lijn binnen het Trump team en dit tegenover de haviken Peter Navarro en Robert Lighthizer. Dat de heffing maar 10% bedraagt, zou aan hun invloed toe te schrijven zijn. Anderen beweren dat de heffing voorlopig lager ligt om tijd te winnen voor de Amerikaanse bedrijven die China willen verlaten.

‘We onderhandelen niet met het geweer tegen het hoofd’

Hoe dan ook, de Chinese onderhandelaars hebben de gesprekken stopgezet. ‘We onderhandelen niet met het geweer tegen het hoofd’, luidde het nog zeer recent. Beijing heeft bevestigd dat de geplande onderhandelingen met vicepremier Liu He in Washington geschrapt worden. ‘Eerst moet de VS zijn fout herstellen en tekenen van goodwill laten blijken’, zo luidt het.

Weerslag

Na de eerste berichtgeving over de invoerheffingen, zakte de Shanghai beursindex vorige week maandag tot zijn laagste punt sinds november 2014. Hengsheng Asset Management voorspelt dat met de nieuwe heffingen deze index nog 10% meer zouden kunnen doen dalen. De ondervoorzitter van de Chinese beurscommissie raamt de weerslag van de nieuwe heffingen op 0,7 % van het bnp, maar dit kan uitgevlakt worden door fiscale en monetaire maatregelen aldus nog Fang Xinghai.

De totale Chinese buitenlandse handel staat nu in voor 20% van het bnp terwijl dat in 2006 nog 35% bedroeg. Uitvoer naar de VS bedraagt enkel 4% van het bnp. Het zijn vooral de buitenlandse en de privébedrijven die de weerslag van de heffingen zullen voelen en minder de staatsondernemingen die maar voor 10% bijdragen tot de uitvoer. De privébedrijven staan in voor 44% van de export en bedrijven met buitenlandse kapitaalinbreng voor 43%.

Reacties

De Amerikaanse Kamer van Koophandel in China beklaagt zich er over dat zijn leden hinder zullen ondervinden terwijl maar 6% van hen eraan denkt terug te verhuizen naar de VS. In China heeft de voormalige minister van Financiën Lou Jiwei, die nu voorzitter is van het National Council for Social Security Fund, er voor gepleit dat China zou terugslaan op het vlak van hightech onderdelen zodat de bevoorradingslijnen van Amerikaanse producenten afgesneden worden. ‘Het kan jaren duren vooraleer deze bedrijven een ketting van leveranciers in andere landen klaar hebben’, aldus Lou.

Voorzitter Jack Ma van Alibaba heeft aan zijn investeerders medegedeeld dat hij de strijd tussen China en de VS twintig jaar ziet aanslepen.

De Chinese Nationale Bank heeft de bodemgrens waarop de Chinese munt verhandeld mag worden, laten zakken tot het laagste niveau in 3 weken. Tijdens de zomersessie van het World Economic Forum te Tianjin vorige week werd heftig gediscussieerd over het onderwerp. Premier Li Keqiang beloofde op de zomersessie van het Davos Forum dat buitenlandse bedrijven met Chinese bedrijven zullen kunnen wedijveren op gelijke basis. Dat bezorgt de economie vitaliteit, aldus de premier die langdurig applaus kreeg. Voorzitter Jack Ma van Alibaba heeft aan zijn investeerders medegedeeld dat hij de strijd tussen China en de VS twintig jaar ziet aanslepen.

De commissaris voor Handel bij de EU-commissie Malmstrom heeft haar afkeuring bekend gemaakt ten aanzien van de Trump heffingen. Hoewel ze zegt enkele gemeenschappelijke bedenkingen over de Chinese economie te delen, toch kan een handelsoorlog hiervoor geen oplossing zijn, vindt ze. Zij stelt voor om binnen het kader van de WTO betere regels voor de internationale handel uit te ontwikkelen, een standpunt dat door China onderschreven wordt in het zopas verschenen Witboek over het handelsconflict.

Bronnen: FT, SCMP, Peoples Daily, China Daily

Jan Jonckheere is redacteur bij Chinasquare.be, infosite van de Vereniging België China. Dit artikel verscheen eerder op hun website.