Duurzaam terrassen op houten tuinmeubelen

Analyse

Duurzaam terrassen op houten tuinmeubelen

Leen De Witte

15 december 2003

Teak is in. De Vlaamse tuinen staan vol tafels en plooistoelen die zonder rotten onze grillige zomers doorstaan. Wie zich zo'n luxueuze uitstraling minder goed kan permitteren, kiest vaak voor een goedkopere tropische hardhoutsoort, zoals meranti of gabun. Zitten we goed met onze tuinsetkeuze?

Het prijsverschil tussen de diverse hardhoutsoorten is grotendeels te verklaren door de illegale wildkap in tropische bossen, de schending van de rechten van inheemse volkeren en de lage lonen voor de bosarbeiders. In de jaren tachtig zorgden deze mistoestanden ervoor dat het gebruik van tropisch hout bijzonder onpopulair werd.
Een boycot was volgens een aantal milieuverenigingen noodzakelijk om het voortbestaan van tropische houtsoorten te verzekeren. In de huidige marketingtijden klinkt boycot redelijk onaangenaam. Men kiest liever voor actievormen die het regenwoud proberen te redden door de omgekeerde beweging: door te kopen en te consumeren. ‘De boycot heeft mensen zeker wakker geschud, maar kende jammer genoeg ook een aantal neveneffecten’, legt Veerle Dossche, WWF-Forest Officer voor Vlaanderen uit. ‘Alle producten van tropisch hout werden over dezelfde kam geschoren en de economische waarde van de bossen ging sterk achteruit.’
Om op een constructieve manier iets te doen aan de achteruitgang van de bossen werd in de 1993 de ngo Forest Stewardship Counsil (FSC) opgestart. Het FSC zette een uniek systeem van boscertificering en houtlabeling op poten zodat de consument hout en houtproducten uit goed beheerde bossen kan herkennen. Het systeem zet boseigenaars aan hun gebieden op een ecologisch en sociaal verantwoorde manier te beheren volgens de principes en criteria van FSC. Deze houden rekening met het milieu, de inheemse bevolking, arbeidsrechten en de economische haalbaarheid. ‘Het is niet het enige label, maar wel het enige dat de problematiek zo volledig aanpakt’, aldus Dossche.
Tuinmeubelen van tropisch hout mogen dus weer, op voorwaarde dat er een FSC-label aanhangt. ‘Het is verkeerd te denken dat je geen tropisch hout mag gebruiken, je moet vooral afwegen welke houtsoort het meest geschikt is’, benadrukt Dossche. ‘Veel tropisch hout, zoals ramin, meranti en gabun worden voor alledaagse producten gebruikt, zoals bezemstelen en wc-deksels en dat is nergens voor nodig.’ Door de meest aangepaste houtsoort te gebruiken, opent de Europese markt zich voor nieuwe varianten en blijft het ecologisch evenwicht beter bewaard.
In België is sinds 1997 FSC-gelabeld hout te verkrijgen, al beperkte zich dat in eerste instantie tot ruw hout. Heel wat houthandelaars wachtten met de invoer van tuinmeubelen en andere afgewerkte producten, uit onzekerheid over de reactie van de consument. FSC-hout heeft nu eenmaal zijn prijs en de klant was gewoon aan de vrij lage prijs van sommige tropische houtsoorten.
Nu ethisch consumeren de nieuwe trend is, groeit het aanbod zienderogen. De grote doe-het-zelf-zaken en ketens breiden hun assortiment FSC-gelabeld hout voortdurend uit. De helft van het tuinmeubelenaanbod van het Deense houtbedrijf COOP is sinds 2002 FSC-gelabeld. Het hout is afkomstig uit gecertificeerde bossen in Zweden, de Baltische Staten, Zimbabwe en Vietnam. Duurzame tuinmeubelen hoeven dus niet tropisch te zijn.

**Enkele tips

**“FSC-hout herken je aan het logo dat op het product gedrukt, gebrand of gekleefd is.
“Vraag bij aankoop naar het COC-certificaat (Het Chain-of-Custodycertificaat wijst erop dat de handelsketen van het hout volledig volgens de principes van het FSC verloopt.)
“Durf ook minder gekende houtsoorten te gebruiken
“Gebruik het juiste hout op de juiste plaats
“De lijst met verkooppunten van FSC-hout is verkrijgbaar bij het Wereldnatuurfonds, www.wwf.be