Krijgt Paraguay een bisschop als president?

Analyse

Krijgt Paraguay een bisschop als president?

Op 20 april trekken de Paraguayanen naar de stembus om een nieuwe president te kiezen. Het ziet er naar uit dat de Coloradopartij, die al zestig jaar aan de macht is, dit keer wel eens klappen zou kunnen krijgen.

Interview met Fernando Lugo: “Het socialisme van de 21ste eeuw is een nieuwe manier van denken, een nieuwe manier van politiek bedrijven”

In het verleden waren de verkiezingen in Paraguay bezwaarlijk spannend te noemen want al zestig jaar deelt de rechts populistische Partido Colorado er de lakens uit. De Partido Liberal, een partij die veeleer de intellectuelen aanspreekt, zorgt voor het formele democratische karakter van de politieke scène maar heeft nooit echt het monopolie van de Colorados kunnen doorbreken.  De interne verdeeldheid bij de Colorados is groot na de tweestrijd bij de voorverkiezingen tussen Blanca Ovelar en haar rivaal Luis Castiglioni en de uiteindelijke overwinning voor Ovelar. 
Maar veel Paraguayanen verlangen naar een nieuwe politieke cultuur en dat verlangen wordt geïncarneerd in de figuur van Fernando Lugo en zijn Alianza Patriótica para el Cambio, een alliantie die de linkse partijen verenigt en opteert voor verandering_._ Lugo is ex-bisschop van het departement San Pedro. Hij verwerpt de neoliberale recepten en heeft goede banden met Rafael Correa van Ecuador, Lula van Brazilië en Chávez van Venezuela. ‘Ik wil een politiek uitbouwen met een hoge graad van participatie van de burgers, om zo  transparantie en controle van de instellingen te bereiken. Wij willen breken met het cliëntelisme, de vriendjespolitiek, de fraude en de drugsmaffia die de Colorados in de greep hebben’, zegt Lugo tijdens een interview op het hoofdkwartier van de alliantie. (lees het interview op www.MO.be/lugo)
Om politiek toch op te kunnen tegen het overwicht van de Colorado-Partij heeft de alliantie een kartel gevormd met de liberalen. Voor sommigen neemt dat elke hoop op een echt alternatief weg, aangezien de liberalen zich hebben laten kennen als even corrupt als de Colorados. Anderen wijzen er dan weer op dat Paraguay vooral een nieuwe moraliteit nodig heeft, en dat dit verlangen het sterkst belichaamd wordt in Lugo.
Bij een eventuele verkiezingsoverwinning van Lugo is er nog een probleem. Het Vaticaan weigert hem namelijk te ontheffen uit zijn ambt van bisschop, terwijl de Paraguayaanse grondwet verbiedt dat iemand die drager is van een religieus ambt president wordt. De Colorado Partij, die een overwinning van Lugo vreest, wil zijn kandidatuur daarom niet erkennen en heeft in die campagne de steun gekregen van de VS-ambassadeur James Cason, die beklemtoont dat ‘de wet moet worden gerespecteerd’.
Naast de Colorado-Partij en de Alianza Patriotica met de liberalen, is er aan de rechterzijde nog de niet onbelangrijke kandidatuur van generaal Lino Oviedo van Unace, de Nationale Unie van Ethische Burgers. Oviedo nam in 1996 deel aan een militaire staatsgreep maar het opperste gerechtshof heeft hem in oktober de vrijheid geschonken.