MVO's in West-Europa
28 november 2007
MVO's in West-Europa
Finland
MVO in praktijk reeds vergevorderd, ook binnen overheidsinstanties. MVO-beginselen (soc, econ, ecol) in alle dagelijkse economische processen aanwezig.
Zweden
Voortrekker van MVO, op sociaal en ecologisch gebied. Ook het Zweedse bedrijfsleven heeft MVO helemaal geïntegreerd. Zweden pleit voor een vrijwillige invulling van MVO door bedrijven, niet opgenomen in de wetgeving. MVO is bijna een vereiste, wil een bedrijf maximaal slagen op de Zweedse markt.
Denemarken
Geleidelijke verbetering, vooral op het vlak van sociaal MVO. Geldt toch als een van de voorlopers van MVO.
Noorwegen
Profileert zich als wereldleider in duurzaam ondernemen. Enkel Zweedse, Finse en Deense bedrijven doen het beter dan de Noren. Waar MVO 15 jaar geleden nog een zaak van de overheid was, is dat vandaag meer het geval voor privé-bedrijven. Overheid en bedrijven zitten op dezelfde golflengte. Overheid met meerderheidsparticipatie in grootste Noorse bedrijven. MVO aanwezig in exportgerichte activiteiten ter promotie. Overheid heeft altijd geweigerd om minimumnormen wettelijk vast te leggen.
Zwitserland
MVO is doorgedrongen tot het niveau van de detailhandel, supermarktketens en het bankwezen. Ook bij KMO’s leeft de thematiek. Men verwacht dat dit zal uitmonden in de uitwerking van overheidsrichtlijnen en wetten. Sinds 1997 al van overheidswege een Nationale Strategie voor Duurzame Ontwikkeling. Veel bedrijven met een uitgewerkt MVO-beleid. Zelfs supermarkten met eigen labels, naast de internationale sociale en ecologische engagementen. Ook de consumenten gaan bewuster hun producten aankopen. MVO is een middel om te scoren bij de consument.
Oostenrijk
Oostenrijk volgens eigen rapport uit 2007 het duurzaamste land van Europa, voor Zweden en Letland, vooral gebaseerd op milieu-initiatieven. Verregaande integratie in de Oostenrijkse maatschappij. Sinds 2001 een Oostenrijkse strategie voor Duurzame Ontwikkeling. Verschillende awards. Energieleverancier en waterzuiveringsbedrijf als typevoorbeelden van hoe MVO in het beleid kan worden opgenomen.
CONCLUSIE SCANDINAVIE: De hele Scandinavische regio geldt als voortrekker van MVO. De rol van de overheid is overgenomen door de bedrijfswereld. De meeste initiatieven worden er vandaag genomen door de private sector, die zich vrijwillig engageren in de drie pijlers (sociaal, economisch en vooral ecologisch). Dezelfde Scandinavische houding ten aanzien van MVO vinden we terug bij Oostenrijk en Zwitserland.
Griekenland
MVO vindt slecht ingang, weinig overheidsinitiatieven. Vooral buitenlandse multinationals die MVO in Griekenland introduceren.
Portugal
Andere prioriteiten, bv. macro-economisch er terug bovenop komen. Behoud van job en dagelijks overleven primeren op MVO. Passieve centrale overheid. Vooral buitenlandse multinationals die MVO uitdragen. Belangrijkste verdienste MVO is de verbeterde relatie tussen bedrijven, stakeholders en de maatschappij.
Duitsland
Weinig engagement vanwege de bedrijven, omdat de strenge wetgeving in verband met milieu en sociaal overleg al heel wat regelde. Vooral KMO’s hebben in de loop der jaren een pro-actieve houding ten opzichte van MVO ontwikkeld. Wat wel opvalt, is het enorme aantal instellingen, netwerken en verenigingen dat zich bezighoudt met MVO, er is dus zeker een maatschappelijk draagvlak.
Frankrijk
MVO-trend niet meer weg te denken. MVO niet als prioritair beschouwd, al is er wel een groeiend bewustzijn. De bedrijven focussen vooral op de sociale dimensie, de overheid op de ecologische. Belangrijk en opvallend is dat Frankrijk als eerste Europese land de bedrijven heeft verplicht om jaarlijks een duurzaamheidsrapport af te leveren.