Politiegeweld in Brussel

Analyse

Politiegeweld in Brussel

Marianne Maeckelbergh, Kristof Clerix, Jan Buelinckx

14 oktober 2010

Brussel ontving de voorbije weken verschillende internationale evenementen zoals de grote Europese vakbondsbetoging tegen de economische crisis en het zogenaamde No Border Camp dat zich verzette tegen het Europese asiel- en migratiebeleid. Beide evenementen werden volgens tal van actievoerders ontsierd door buitensporig geweld van de politiediensten.

Onthutsende getuigenis

Zo kreeg MO* afgelopen week de getuigenis van Marianne Maeckelbergh toegestuurd. Maeckelbergh is antropologe aan de Universiteit van Leiden en schreef haar negatieve ervaring met de Brusselse politie neer. Naar eigen zeggen werd de jonge academica veertien uur vastgehouden, geslagen, bespuwd, uitgescholden en zelfs vastgeketend aan een radiator.

De politie reageert

Om het verhaal van Maeckelbergh te checken vroeg MO* een reactie aan de Brusselse politie. Politiecommissaris Christian De Coninck bevestigt dat Maeckelbergh werd aangehouden en opgesloten: ‘Zij maakt het voorwerp uit van een gerechtelijk dossier wegens vereniging van misdadigers, weerspannigheid en vrijwillige beschadigingen van onroerende goeden. Het dossier wordt door een onderzoeksrechter behandeld.’
Volgens De Coninck hebben de beschuldigingen betrekking op de aanval van een wijkcommissariaat ‘nadat de niet-toegelaten betoging werd ontbonden en waar die dame bij betrokken zou zijn’.
De woordvoerder zegt dat er volgens de door hem ingewonnen inlichtingen geen sprake was van ontoelaatbaar fysiek of verbaal geweld. ‘De uitlatingen van die dame zijn onaanvaardbaar en zouden eventueel kunnen leiden tot bijkomende vervolgingen wegens smaad.’

Comité P start onderzoek

Ondertussen vernam MO* dat het Comité P, dat de politiediensten moet controleren, verschillende klachten heeft binnengekregen over het politiegeweld. Het Comité P zou ook een onderzoek opgestart zijn. Hoelang dat zal duren, kan het comité niet voorspellen.

Manifestatie

Op zaterdag 16 oktober wordt om 15u aan de Brusselse Hallepoort gemanifesteerd tegen het geweld van de politie. Een collectief van ongeruste burgers eist dat deze zaak zo snel mogelijk wordt uitgeklaard en dat het recht op betogen en vrije meningsuiting wordt gevrijwaard.