Portugese golven voorzien gezinnen van stroom

Analyse

Portugese golven voorzien gezinnen van stroom

Stefaan Anrys

26 november 2008

Waar staat een van ‘s werelds grootste zonnepanelenparken? In Serpa. Waar wordt elektriciteit opgewekt uit de golfslag? In Aguçadoura. Beide plaatsjes liggen in Portugal.

Dit kleine land in Zuid-Europa is zeer afhankelijk van geïmporteerde stroom en heeft er alles bij te winnen zijn geografie ten gelde te maken. Een felle wind uit de Atlantische Oceaan, gezwollen rivieren, huizenhoge golven en uitermate veel zon moeten ervoor zorgen dat Portugal tegen 2020 zowat 31 procent van zijn energiemix uit hernieuwbare energie haalt.
Dat is veel, zeker omdat Europa nog geen verplicht quotum heeft opgelegd. Ter vergelijking: België haalde volgens een document van de Europese Commissie in 2005 nog maar 2,2 procent van zijn energie uit renewables tegenover 20,5 procent in Portugal.
Ook de Belgische ambities zijn niet om de trompetten te laten schallen: het streeft naar slechts dertien procent hernieuwbare energie in 2020, evenveel als Tsjechië, Cyprus en Hongarije. Alleen Malta en Luxemburg zijn nog minder ambitieus met targets van respectievelijk tien en elf procent.