Voedselrellen nemen wereldwijd toe

Analyse

Voedselrellen nemen wereldwijd toe

Daan Bauwens

30 april 2008

'Het nieuwe gezicht van de honger’, noemde VN secretaris-generaal Ban Ki-Moon de recente voedselcrisis. Die wordt niet zozeer gekenmerkt door schaarste maar door stedelijke massa’s die door de spectaculair stijgende prijzen niet meer in staat zijn voedsel te kopen. Het gevolg: sociale onrust, agressie en rellen.

De situatie explodeerde voor het eerst in oktober 2007, toen in de Indiase staat West-Bengalen een woedende menigte de rantsoenwinkels platbrandde. Een maand later werden in het centrum van de Senegalese hoofdstad Dakar massaal ramen ingegooid en banden verbrand door honderden jongeren om te protesteren tegen de hoge prijzen.
In februari dit jaar braken rellen uit in Burkina Faso. Winkels werden geplunderd,  overheidsgebouwen platgebrand. Rond dezelfde periode groeide een staking van taxichauffeurs in Kameroen uit tot protesten tegen de hoge voedselprijzen, waarbij 24 doden vielen en meer dan 1600 betogers gearresteerd werden.
In Marokko werden 34 personen gearresteerd omdat ze deelnamen aan gelijkaardige betogingen. In Jemen zijn de prijzen van brood en andere voedingswaren tijdens de laatste vier maanden verdubbeld, waardoor rellen ontstonden waarbij minstens twaalf doden vielen. In Egypte braken gevechten uit in rijen wachtenden voor brood en vielen vier doden. Indonesië heeft zijn voedselsubsidies met een derde moeten verhogen om het dreigende geweld te bezweren.
Joachim von Braun, directeur-generaal van het Internationaal Voedselbeleidsinstituut IFPRI, spreekt over een ‘ernstige veiligheidskwestie’. Gian Carlo Cirri, directeur van het VN-Wereldvoedselprogramma in Senegal, waarschuwde vorig jaar al dat 2008 een zeer gevaarlijk jaar zou worden. Door de onophoudelijke prijsstijging worden immers steeds meer mensen uit de stedelijke middenklasse getroffen, die de straten optrekken en door hun grote aantal een reëel gevaar vormen voor de politieke en maatschappelijke stabiliteit. (db)