Yemen: mannen, kalashnikovs en honing
Karim Ben Khelifa
15 december 2003
Yemen, aan het uiteinde van het Arabische schiereiland, wordt wel eens genoemd als de lokatie van het Aards Paradijs. De vervloeking van het land is echter behoorlijk krachtig geweest, want sinds het begin der tijden is het land steeds verder naar de buitenkant van de geschiedenis verschoven.
De voorbije jaren hebben de Yemenieten zich echter naar het hart van de actualiteit gebombardeerd met de aanslag op de USS Cole in 2000 en de aanslag op de Franse tanker Limburg in 2002, en tussendoor bleek de Vader van Alle Aanslagen beraamd door een Saudi van Yemenitische afkomst: Osama Bin Laden.
De Brusselse fotograaf Karim Ben Khelifa verbleef rond de jaarwisseling zes weken inYemen. Hij verschool zich onder een keffieh en achter zijn Tunesische afkomst, maar kon toch niet doordringen in de restanten van Al-Qaeda cellen, waarvan men vermoedt dat ze zeker nog actief zijn in Yemen. Hij doorkruiste wel het land waaruit Mohamed Bin Laden -de vader van- emigreerde. 022-
In de omgeving van Marib, een van de steden in het centrum van Yemen. De clichés zijn alomtegenwoordig: zwaar gesluierde vrouwen en zwaar bewapende mannen, de woestijn, een roemrijk verleden dat overleeft als vervallen ruïnes. In de hoofdstad Sana’a vind je deze vrouwen -gesluierd en wel- echter in cybercafés waar ze hun e-mails komen lezen, en eten de traditionalistische mannen in Kentucky Fried Chicken-restaurants. Niets is wat het lijkt, en toch is dit land geen fata morgana.
Wapens zijn in Yemen alomtegenwoordig. Dat heeft niets te maken met agressiviteit, maar met mannelijkheid. Het wapen dat je draagt, bepaalt je plaats in de samenleving. Volgens de schattingen bezitten de 17 miljoen Yemeniten samen zeker 60 miljoen vuurwapens. Er is een duidelijke voorkeur voor kalashnikovs. Ik heb gedurende de zes weken in Yemen één keer geweerschoten gehoord: naar aanleiding van een huwelijksfeest.
De vallei van de Wadi Daw’an ligt tussen de Arabische Zee en de uitgestrekte Arabische woestijn. Eén van de vele legendes die aan deze ontoegankelijke streek kleven, wil dat het goud, de wierook en de mirre van de Wijzen uit het Oosten van hier afkomstig waren. De inwoners van Ribat-Ba’achn, het geboortedorp van Osama Bin Laden, wijzen elke connectie met Al-Qaeda af, en beroepen zich op een lange traditie van paficisme in de regio. En, inderdaad, ik zie niemand die met een wapen rondloopt. De vallei is vandaag bekend voor zijn honig, die geneeskundige eigenschappen zou hebben én als afrodisiacum dienst doet. Mannelijkheid kan ook zoet zijn.
is niet aan te raden om op je eentje door de vlaktes en bergen van Yemen te trekken, daarom toont MO* u in de gedrukte versie de exclusieve foto’s.