Bossen verdwijnen snelst in Centraal-Amerika

In Centraal-Amerika gaat de ontbossing sneller dan in de rest van Latijns-Amerika, ondanks het feit dat er steeds meer plannen gelanceerd worden om dit te voorkomen, zegt de VN-Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) in een rapport.

Uit het rapport State of the Worlds Forests blijkt dat Centraal-Amerika (Belize, Costa Rica, El Salvador, Guatemala, Honduras, Nicaragua en Panama) tussen 2000 en 2010 jaarlijks gemiddeld 1,19 procent bos verloor. Wereldwijd was dat 0,13 procent.

De oppervlakte bebost gebied kromp van 21,9 miljoen hectare in 2000 tot 19,4 miljoen in 2010. 

De situatie is echter niet overal dramatisch. In het Caraïbische gebied groeide het beboste gebied met een miljoen hectare tussen 1990 en 2010. Dat kwam vooral door natuurlijke expansie van bossen op verlaten landbouwgrond, staat in de studie. 

Verstedelijking en landbouw

De vooruitzichten voor Centraal-Amerika zijn minder rooskleurig, ondanks enkele verbeteringen. “Centraal-Amerika verliest nog altijd het meeste bos, ondanks het feit dat de snelheid waarmee dat gebeurt is afgenomen sinds 2000”, staat in het rapport.

De belangrijkste oorzaak van de ontbossing in Centraal-Amerika is verstedelijking en uitbreiding van de landbouw. Er zijn diverse methoden geïntroduceerd om dit tegen te gaan, zoals uitstootprojecten, bosbrandpreventie en verbeterde kachels en fornuizen om het gebruik van brandhout te beperken.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2795   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2795  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.