Bossen verdwijnen snelst in Centraal-Amerika
Danilo Valladares
16 februari 2011
In Centraal-Amerika gaat de ontbossing sneller dan in de rest van Latijns-Amerika, ondanks het feit dat er steeds meer plannen gelanceerd worden om dit te voorkomen, zegt de VN-Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) in een rapport.
Uit het rapport State of the Worlds Forests blijkt dat Centraal-Amerika (Belize, Costa Rica, El Salvador, Guatemala, Honduras, Nicaragua en Panama) tussen 2000 en 2010 jaarlijks gemiddeld 1,19 procent bos verloor. Wereldwijd was dat 0,13 procent.
De oppervlakte bebost gebied kromp van 21,9 miljoen hectare in 2000 tot 19,4 miljoen in 2010.
De situatie is echter niet overal dramatisch. In het Caraïbische gebied groeide het beboste gebied met een miljoen hectare tussen 1990 en 2010. Dat kwam vooral door natuurlijke expansie van bossen op verlaten landbouwgrond, staat in de studie.
Verstedelijking en landbouw
De vooruitzichten voor Centraal-Amerika zijn minder rooskleurig, ondanks enkele verbeteringen. “Centraal-Amerika verliest nog altijd het meeste bos, ondanks het feit dat de snelheid waarmee dat gebeurt is afgenomen sinds 2000”, staat in het rapport.
De belangrijkste oorzaak van de ontbossing in Centraal-Amerika is verstedelijking en uitbreiding van de landbouw. Er zijn diverse methoden geïntroduceerd om dit tegen te gaan, zoals uitstootprojecten, bosbrandpreventie en verbeterde kachels en fornuizen om het gebruik van brandhout te beperken.