FAO buigt zich over klimaatverandering

Klimaatverandering staat bovenaan de agenda van een internationale conferentie over landbouw in Europa, die vandaag in Innsbruck begint. Vooral in Zuid-Oost-Europa en Centraal-Azië vormt de opwarming een bedreiging voor de landbouw.
De VN Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) organiseert de regionale conferentie om kennis uit te wisselen over het aanpassen van de landbouw aan het veranderende klimaat. Dat is de grootste en duurste uitdaging van de komende jaren, zei de directeur-generaal van de FAO, Jacques Diouf, bij aanvang van de ontmoeting. Afgevaardigden van 44 Europese en Centraal-Aziatische landen komen samen met deskundigen en ngo’s om de klimaatfactor tegen het licht te houden.
Kwetsbaar
De landen in transitie, met name de armste, hebben in de afgelopen tien jaar een substantiële groei laten zien. Armoede en voedselonzekerheid is afgenomen in de Kaukasus en op het Centraal-Aziatische platteland. Dat succes dreigt echter teniet gedaan te worden door de opwarming van het klimaat en de stijgende voedselprijzen, die nu al effect hebben op kwetsbare groepen in de regio.
Diversifiëring is nodig in Zuidoost-Europa en in de voormalige Sovjet-Unie, waar men vaak volledig afhankelijk is van de op de lokale markt gerichte landbouw. Van oudsher is deze lokaal gericht. Er is al steeds meer druk door de toenemende internationale concurrentie en de afname van de bevolking, maar dat wordt door klimaatverandering alleen maar versterkt.
In het verleden heeft de FAO zich vooral gericht op het begeleiden van regeringen bij de groei van de landbouw, maar de organisatie richt zich nu ook op het bijeenbrengen van boeren, wetenschappers en beleidsmakers om de gevolgen van klimaatverandering integraal aan te pakken. In Europa stelt de FAO zich bovendien de taak om landen met technische en juridische hulp te laten voldoen aan EU-regels.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.