FAO buigt zich over klimaatverandering

Nieuws

FAO buigt zich over klimaatverandering

Mehru Jaffer

26 juni 2008

Klimaatverandering staat bovenaan de agenda van een internationale conferentie over landbouw in Europa, die vandaag in Innsbruck begint. Vooral in Zuid-Oost-Europa en Centraal-Azië vormt de opwarming een bedreiging voor de landbouw.

De VN Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) organiseert de regionale conferentie om kennis uit te wisselen over het aanpassen van de landbouw aan het veranderende klimaat. Dat is de grootste en duurste uitdaging van de komende jaren, zei de directeur-generaal van de FAO, Jacques Diouf, bij aanvang van de ontmoeting. Afgevaardigden van 44 Europese en Centraal-Aziatische landen komen samen met deskundigen en ngo’s om de klimaatfactor tegen het licht te houden.
Kwetsbaar
De landen in transitie, met name de armste, hebben in de afgelopen tien jaar een substantiële groei laten zien. Armoede en voedselonzekerheid is afgenomen in de Kaukasus en op het Centraal-Aziatische platteland. Dat succes dreigt echter teniet gedaan te worden door de opwarming van het klimaat en de stijgende voedselprijzen, die nu al effect hebben op kwetsbare groepen in de regio.
Diversifiëring is nodig in Zuidoost-Europa en in de voormalige Sovjet-Unie, waar men vaak volledig afhankelijk is van de op de lokale markt gerichte landbouw. Van oudsher is deze lokaal gericht. Er is al steeds meer druk door de toenemende internationale concurrentie en de afname van de bevolking, maar dat wordt door klimaatverandering alleen maar versterkt.
In het verleden heeft de FAO zich vooral gericht op het begeleiden van regeringen bij de groei van de landbouw, maar de organisatie richt zich nu ook op het bijeenbrengen van boeren, wetenschappers en beleidsmakers om de gevolgen van klimaatverandering integraal aan te pakken. In Europa stelt de FAO zich bovendien de taak om landen met technische en juridische hulp te laten voldoen aan EU-regels.