Kandidaat Hezbollah wordt Libanese premier

In Libanon haalt de Hezbollah zijn slag thuis met de aanduiding van Najib Mikati als nieuwe premier. Zijn kandidatuur, naar voor geschoven door de sjiitische Hezbollah, zorgde voor protesten in Beiroet en Tripoli. 

Op 12 januari namen elf ministers, waaronder tien ministers met Hezbollah-lidkaart, ontslag uit de regering uit protest tegen de Libanese steun voor het VN-tribunaal dat de moord op Rafik Hariri onderzoekt. Dat betekende de val van de regering en dus ook het ontslag van Saad Hariri, de zoon van Rafik.

President Michel Suleiman beloofde toen snel een nieuwe premier aan te duiden, een belofte die hij nakwam. De soennitische Mikati werd door 68 van de 128 parlementsleden verkozen. Zijn aanduiding betekent dat de sjiitische Hezbollah, tot nu steeds in oppositie, in de mogelijkheid komt om een regering te vormen.

Meteen na het nieuws van zijn aanduiding, trokken tegenstanders de straten op om hiertegen te protesteren. Daarmee kwam er een tweede onrustige dag waarop demonstraties pro-Hariri en tegen Hezbollah werden gehouden. Onder meer in zuid-Beiroet waren er, volgens de Israëlische krant Haaretz, gewapende incidenten, die echter onder controle gehouden werden door het leger.

Ook in het traditionele en soennitische Noord-Tripoli waren er protesten met een gewelddadig karakter. De vrees dat dit een nieuwe episode van geweld betekent in Libanon, is dan ook groot. Scholen bleven gesloten, of in het andere geval, leeg omdat ouders hun kinderen niet naar school stuurden uit angst voor de escalatie van geweld.

Hariri riep dinsdag, tijdens een televisietoespraak, iedereen op om kalm te blijven en te kiezen voor het nationaal belang. En ook Mikati riep op tot rust en verzekerde dat hij heel Libanon en niet slechts een deel van de Libanezen zal vertegenwoordigen. Volgens een reporter van Al-Jazeera is Mikati, die dicht bij Syrië staat, overigens wel degelijk in staat om eenheid te brengen in het verdeelde politieke Libanon.

Hezbollah heeft nu twee mogelijkheden, schrijft  Haaretz. En dat is zijn eigen regering vormen, zodat Hariri en zijn aanhang in de oppositie komen of Hariri trachten te overtuigen om deel te nemen aan een eenheidsregering. Hezbollah-leider Hassan Nasrallah toonde zich de afgelopen dagen voorstander, aldus Al-Jazeera, van een nationale eenheidsregering, eerder dan alleen te regeren. De vraag is of hij daarvoor genoeg gegadigden zal vinden. Saad Hariri liet immers weten dat hij niet zal deelnemen aan een regering die door Hezbollah wordt aangeduid. Er bestaat volgens Hariri niet zoiets als een “consensuskandidaat”, aldus Al-Jazeera.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.