Middellandse Zee niet langer asbak van de regio

De landen rond de Middellandse Zee zijn overeengekomen de lozing van zwerfvuil in de zee tegen te gaan. Een groot deel van de rommel bestaat uit plastic en sigarettenpeuken.

  • CC Alain Bachellier Vervuiling in een haven op Malta. CC Alain Bachellier

Het nieuwe plan is erop gericht om de vervuiling van de zee met zwerfafval tot een minimum terug te dringen. Daarnaast komen er maatregelen om de bestaande vervuiling te verwijderen waar dat mogelijk is, en wordt er kennis opgebouwd over het probleem.

Uit onderzoek van de Europese Commissie blijkt dat sigarettenpeuken goed zijn voor maar liefst 40 procent van het zwerfvuil in de Middellandse Zee. Plastic is goed voor 80 procent van al het drijvende afval.

Wetgeving naleven

Om de vervuiling tegen te gaan, zijn niet zozeer nieuwe wetten nodig. Vooral implementatie van de bestaande wetgeving en maatregelen is van belang. De meest vervuilende landen hebben al maatregelen genomen, maar die hebben geen effect door slechte coördinatie, gebrek aan middelen of kennis, of een lakse naleving.

“Ik ben erg blij te zien dat de conventie het probleem met zwerfvuil ernstig neemt”, zei Europese Commissaris voor het Milieu Janez Potočnik in een reactie op het akkoord. “Dit is een belangrijke stap richting de doelstelling van significante reductie van de vervuiling tegen 2025, zoals afgesproken op de top Rio+20 vorig jaar. Ik hoop dat ook rond andere zeeën dezelfde stappen genomen worden.”

Elk jaar komt wereldwijd 10 miljoen ton zwerfvuil in de zeeën en oceanen terecht. Dat heeft gevolgen voor de volksgezondheid, het milieu en de economie.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.