Middellandse Zee niet langer asbak van de regio

Nieuws

Middellandse Zee niet langer asbak van de regio

Middellandse Zee niet langer asbak van de regio
Middellandse Zee niet langer asbak van de regio

11 december 2013

De landen rond de Middellandse Zee zijn overeengekomen de lozing van zwerfvuil in de zee tegen te gaan. Een groot deel van de rommel bestaat uit plastic en sigarettenpeuken.

Het nieuwe plan is erop gericht om de vervuiling van de zee met zwerfafval tot een minimum terug te dringen. Daarnaast komen er maatregelen om de bestaande vervuiling te verwijderen waar dat mogelijk is, en wordt er kennis opgebouwd over het probleem.

Uit onderzoek van de Europese Commissie blijkt dat sigarettenpeuken goed zijn voor maar liefst 40 procent van het zwerfvuil in de Middellandse Zee. Plastic is goed voor 80 procent van al het drijvende afval.

Wetgeving naleven

Om de vervuiling tegen te gaan, zijn niet zozeer nieuwe wetten nodig. Vooral implementatie van de bestaande wetgeving en maatregelen is van belang. De meest vervuilende landen hebben al maatregelen genomen, maar die hebben geen effect door slechte coördinatie, gebrek aan middelen of kennis, of een lakse naleving.

“Ik ben erg blij te zien dat de conventie het probleem met zwerfvuil ernstig neemt”, zei Europese Commissaris voor het Milieu Janez Potočnik in een reactie op het akkoord. “Dit is een belangrijke stap richting de doelstelling van significante reductie van de vervuiling tegen 2025, zoals afgesproken op de top Rio+20 vorig jaar. Ik hoop dat ook rond andere zeeën dezelfde stappen genomen worden.”

Elk jaar komt wereldwijd 10 miljoen ton zwerfvuil in de zeeën en oceanen terecht. Dat heeft gevolgen voor de volksgezondheid, het milieu en de economie.