Mozambique creëert grootste zeereservaat van Afrika

Mozambique heeft van de eilandenarchipels de Primeiras en de Segundas beschermd gebied gemaakt. Daarmee is het grootste zeereservaat van Afrika ontstaan.

Het nieuwe natuurgebied bestaat uit tien eilanden voor de noordelijke kust van Mozambique. Het gebied is ecologisch erg waardevol dankzij unieke koraalriffen en de vele zeeschildpadden. Het gebied heeft belangrijke mangrovebossen, een rijke fauna en diepe onderwaterkloven.

Met name die kloven zijn belangrijk. Ze zorgen voor een opstuwing van koud water dat rijk is aan voedingsstoffen, waardoor de archipel minder kwetsbaar is voor verbleking van de koralen, die riffen over de hele wereld treft.

De milieuorganisatie Wereldnatuurfonds (WWF) ijverde acht jaar lang voor de bescherming van de eilanden, die worden bedreigd door ongebreideld toerisme en overbevissing.

“Dit is een goed antwoord op de vraag van de plaatselijke bevolking om hun natuurlijke rijkdommen te beschermen”, zegt Florêncio Marerua van het WWF in Mozambique. “Het is een belangrijke stap in de bescherming en het duurzame beheer van de natuurlijke rijkdommen langs de kust van Mozambique. Het is ook internationaal een belangrijke zone in het netwerk van zeereservaten. Het is vooral opwindend dat zowel de overheid als de lokale bevolking de voordelen van die bescherming erkennen.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2828   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2828  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search For Common GroundSearch For Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.