Mozambique creëert grootste zeereservaat van Afrika

Nieuws

Mozambique creëert grootste zeereservaat van Afrika

07 november 2012

Mozambique heeft van de eilandenarchipels de Primeiras en de Segundas beschermd gebied gemaakt. Daarmee is het grootste zeereservaat van Afrika ontstaan.

Het nieuwe natuurgebied bestaat uit tien eilanden voor de noordelijke kust van Mozambique. Het gebied is ecologisch erg waardevol dankzij unieke koraalriffen en de vele zeeschildpadden. Het gebied heeft belangrijke mangrovebossen, een rijke fauna en diepe onderwaterkloven.

Met name die kloven zijn belangrijk. Ze zorgen voor een opstuwing van koud water dat rijk is aan voedingsstoffen, waardoor de archipel minder kwetsbaar is voor verbleking van de koralen, die riffen over de hele wereld treft.

De milieuorganisatie Wereldnatuurfonds (WWF) ijverde acht jaar lang voor de bescherming van de eilanden, die worden bedreigd door ongebreideld toerisme en overbevissing.

“Dit is een goed antwoord op de vraag van de plaatselijke bevolking om hun natuurlijke rijkdommen te beschermen”, zegt Florêncio Marerua van het WWF in Mozambique. “Het is een belangrijke stap in de bescherming en het duurzame beheer van de natuurlijke rijkdommen langs de kust van Mozambique. Het is ook internationaal een belangrijke zone in het netwerk van zeereservaten. Het is vooral opwindend dat zowel de overheid als de lokale bevolking de voordelen van die bescherming erkennen.”