Op de vlucht in busstation Transito in Mataram

Het oude busstation Transito in Mataram, de hoofdstad van het Indonesische West-Lombok, doet dienst als vluchtelingenkamp voor Ahmadi. De gelovigen zijn nergens welkom en worden door de lokale bewoners steevast verdreven. De Indonesische overheid zou niet ingrijpen. Een reportage van stefaan Van Bruwaene vanuit Indonesië.

an de zijkant van het podium staat een mollige Indonesische tiener te soleren. Met groeiende verbazing kijk ik toe hoe de gitarist van de huisband een virtuoze versie van ‘Smoke on the water’ uit zijn snaren schudt. Ik ben echter niet voor hem naar The Legend Bar in Legian gekomen. Wel voor de man die recht tegenover me zit. Justin Hale is een journalist die de laatste tien jaar Bali en omstreken verslaat voor de Australische nationale radio. Hij heeft me telefoonnummers beloofd van de Ahmadiyya-leiding op Lombok, en meer uitleg over wat er precies aan de hand is met deze moslimbeweging.

“De vervolging is al lang aan de gang”, vat Hale zijn verhaal aan. “In 2002 deed ik al een stukje over een aanval tegen de Ahmadi’s op Oost-Lombok. Die reportage heeft me veel problemen opgeleverd met de regering. Wees dus voorzichtig. Zelf kan ik niet meer over hen berichten, anders vlieg ik het land uit.”

Lees de volledige reportage van Stefaan Van Bruwaene op Apache.be.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3030   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 3030  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search For Common GroundSearch For Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.