Op de vlucht in busstation Transito in Mataram

Nieuws

Op de vlucht in busstation Transito in Mataram

Stefaan Van Bruwaene

06 januari 2011

Het oude busstation Transito in Mataram, de hoofdstad van het Indonesische West-Lombok, doet dienst als vluchtelingenkamp voor Ahmadi. De gelovigen zijn nergens welkom en worden door de lokale bewoners steevast verdreven. De Indonesische overheid zou niet ingrijpen. Een reportage van stefaan Van Bruwaene vanuit Indonesië.

an de zijkant van het podium staat een mollige Indonesische tiener te soleren. Met groeiende verbazing kijk ik toe hoe de gitarist van de huisband een virtuoze versie van ‘Smoke on the water’ uit zijn snaren schudt. Ik ben echter niet voor hem naar The Legend Bar in Legian gekomen. Wel voor de man die recht tegenover me zit. Justin Hale is een journalist die de laatste tien jaar Bali en omstreken verslaat voor de Australische nationale radio. Hij heeft me telefoonnummers beloofd van de Ahmadiyya-leiding op Lombok, en meer uitleg over wat er precies aan de hand is met deze moslimbeweging.

“De vervolging is al lang aan de gang”, vat Hale zijn verhaal aan. “In 2002 deed ik al een stukje over een aanval tegen de Ahmadi’s op Oost-Lombok. Die reportage heeft me veel problemen opgeleverd met de regering. Wees dus voorzichtig. Zelf kan ik niet meer over hen berichten, anders vlieg ik het land uit.”

Lees de volledige reportage van Stefaan Van Bruwaene op Apache.be.